אטרקציות במנאוס ברזיל – המדריך המקיף לחווית האמזונס
מבוא למנאוס – שער הכניסה לאמזונס
מנאוס (Manaus) היא בירת מדינת האמזונס שבצפון ברזיל, ולא בכדי היא מכונה “שער הכניסה לאמזונס”. זוהי העיר הגדולה ביותר באזור האמזונס, כאשר אוכלוסייתה מונה למעלה ממיליון תושבים, והיא גדלה בקצב המהיר ביותר מבין הערים בברזיל. מנאוס ממוקמת במקום בו נפגשים הנהרות ריו נגרו וסולימואס, המתאחדים ליצירת נהר האמזונס, והיא מציעה שילוב ייחודי של תרבות עירונית ותופעות טבע מרהיבות.
בעבר, בתקופת שגשוג הגומי (1890-1920), מנאוס הייתה אחת הערים העשירות בעולם, והדבר ניכר עד היום בארכיטקטורה המפוארת שלה, כמו התיאטרון המפורסם Teatro Amazonas. כיום, העיר משמשת כבסיס למטיילים הרוצים לחקור את יערות הגשם של האמזונס, ובה עצמה תמצאו מגוון אטרקציות מרתקות המשלבות היסטוריה, תרבות וטבע פראי.
במאמר זה נסקור בהרחבה את האטרקציות הבולטות במנאוס וסביבתה, ממפגש המים המפורסם ועד לסיורי ג’ונגל והשיט בנהרות האמזונס. נפרט על האתרים העירוניים המרשימים, נציע מסלולי טיול מומלצים, נשתף טיפים מקומיים שיחסכו לכם זמן וכסף, ונענה על השאלות הנפוצות ביותר בקרב מטיילים המתכננים ביקור בפנינה המיוחדת הזו של ברזיל.
אטרקציות טבע מובילות במנאוס וסביבתה
מפגש המים (Meeting of Waters)
ללא ספק, אחת התופעות הטבעיות המרהיבות ביותר שתראו בחייכם נמצאת כ-6 ק”מ מהעיר מנאוס. מדובר ב”מפגש המים” (Encontro das Águas בפורטוגזית), תופעה מרתקת שבה נפגשים שני נהרות ענקיים – ריו נגרו בעל המים השחורים וסולימואס בעל המים החומים-צהובים – אך אינם מתערבבים למרחק של כ-6 קילומטרים!
הסיבה לתופעה המופלאה הזו היא ההבדלים בין שני הנהרות:
- טמפרטורה: ריו נגרו חם יותר בכ-6 מעלות מסולימואס
- מהירות: סולימואס זורם מהר יותר (כ-6 ק”מ/שעה) מריו נגרו (כ-2 ק”מ/שעה)
- חומציות: רמת החומציות של הנהרות שונה
- צפיפות: המים בעלי צפיפויות שונות בגלל הסדימנטים השונים
כדי לצפות בתופעה המרשימה, מומלץ לקחת סיור מאורגן היוצא מהנמל של מנאוס. הסיורים כוללים שייט בסירה שמגיעה בדיוק לנקודת המפגש. רבים מהמדריכים יאפשרו לכם אפילו לטבול את ידכם בשני גוני המים בו-זמנית. חוויה מיוחדת במינה! התופעה נראית מרשימה במיוחד מהאוויר, ואם תקציבכם מאפשר, שקלו טיסה קצרה במטוס קל או הליקופטר מעל המקום.
“לעמוד על סיפון הסירה ולראות את שני גווני המים נפגשים אך לא מתערבבים, זו חוויה כמעט סוריאליסטית. אפשר לראות את קו המפגש הברור כאילו מישהו צייר קו במים.” – עדות של מטייל ישראלי שביקר במקום בשנת 2019.
חוף פונטה נגרה (Ponta Negra Beach)
לא רבים מצפים למצוא חוף מרשים באמצע יער האמזונס, אבל חוף פונטה נגרה הוא בדיוק כזה. ממוקם כ-13 ק”מ ממרכז מנאוס, על גדות ריו נגרו, זהו אחד החופים היפים והפופולריים ביותר באזור. החוף משתרע לאורך של כ-3 ק”מ ובעונה היבשה (בין החודשים יוני לנובמבר) אפשר לראות את “הפרוגודה” – סלע ענק שמזדקר מתוך המים ומוקף בחול לבן.
הטיילת המשיקה לחוף עברה שיפוץ משמעותי בשנים האחרונות והיא כוללת דוכני מזון, מסעדות, ברים וחנויות. זהו מקום מושלם לצפות בשקיעה מרהיבה על נהר ריו נגרו, בעוד הדקלים יוצרים סילואטות על רקע השמיים הכתומים. בערב, המקום הופך לאחד ממוקדי הבילוי המרכזיים של העיר עם מועדונים ומופעים חיים.
טיפ מקומי: בימי ראשון, המקומיים מגיעים בהמוניהם לחוף פונטה נגרה, וזוהי הזדמנות מצוינת להתערבב עם התושבים וליהנות מהאווירה האותנטית. כדאי להגיע אחרי 16:00, כשהחום מתמתן, ולהביא משקאות קרים – המחירים בדוכנים גבוהים יחסית.
ארכיפלג אנווילהנאס (Arquipelago de Anavilhanas)
אחת מתופעות הטבע המרשימות ביותר באזור האמזונס היא ארכיפלג אנווילהנאס, שמורת טבע המשתרעת על שטח עצום של כ-350,000 דונם. זהו הארכיפלג הנהרי השני בגודלו בעולם, והוא כולל מעל 400 איים טרופיים ייחודיים, לגונות, יערות מוצפים ומגוון ביולוגי עשיר במיוחד.
הארכיפלג ממוקם בנהר ריו נגרו, כ-100 ק”מ צפונית-מערבית למנאוס, והוא חלק מהפארק הלאומי אנווילהנאס, שהוכרז כאתר מורשת עולמית על ידי אונסק”ו. השמורה מאכלסת מינים רבים של בעלי חיים, כולל דולפיני נהר בוז’י (המכונים “דולפינים ורודים”), קופי הואלר, תוכים צבעוניים, תנינים, אנקונדות ענקיות ונמלים.
לחוויה האולטימטיבית, כדאי לשקול:
- סיורי יום – המאפשרים לבקר באיים נבחרים, לצפות בבעלי חיים ולשחות בנהר (באזורים הבטוחים)
- שייט לילי – הזדמנות ייחודית לראות בעלי חיים ליליים ולהאזין לקולות היער
- שהייה באחד המלונות האקולוגיים (Eco-lodges) – חוויה שתאפשר לכם להתחבר באופן עמוק יותר לטבע הפראי
אחד המקומות הפופולריים בארכיפלג הוא הכפר נובו איראו (Novo Airão), שם אפשר לשחות עם הדולפינים הוורודים, אם כי יש לבחור בזהירות את המקום, כדי לא לפגוע ברווחת בעלי החיים. המלצתנו היא לבקר ב-Flutuante dos Botos שמתמחה בתיירות אקולוגית אחראית.
“הפלגנו דרך התעלות הצרות בין האיים והרגשנו כאילו אנחנו מגלי עולם בלב יער עד. הצמחייה הסבוכה מגיעה עד המים, וכשהמדריך כיבה את מנוע הסירה, שמענו את היער ‘מדבר’ אלינו. חוויה שאי אפשר לשכוח.” – מתוך יומן מסע של מטיילת ישראלית.
פארק הג’ונגל העירוני (Parque do Mindú)
לא צריך להתרחק מהעיר כדי לפגוש את הטבע הייחודי של האמזונס. פארק מינדו (Parque do Mindú) הוא פנינה טבעית המשתרעת על שטח של כ-330 דונם בלב מנאוס. זהו אחד האזורים הירוקים הגדולים ביותר בתוך העיר, ושמו בא מנחל מינדו שזורם בו.
הפארק הוא בית למגוון מרשים של צמחייה ובעלי חיים, ביניהם קופי טמרין, עצלנים, אגוטי (מכרסם טרופי), ולמעלה מ-35 מיני ציפורים. שבילי ההליכה המוצלים מאפשרים טיול נעים גם בשעות החמות, והם מלווים בשלטי הסבר על האקולוגיה המקומית.
מה לעשות בפארק:
- לצעוד בשבילים המסומנים ולצפות בחיות הבר
- לבקר במרכז המבקרים שמציג מידע על המגוון הביולוגי של האזור
- להצטרף לסיור מודרך בליווי מדריך מקומי שמכיר את כל הפינות הנסתרות
- לנוח באחת מפינות הישיבה המוצלות ולהקשיב לקולות היער
הכניסה לפארק היא בחינם, והוא פתוח בכל יום בין השעות 8:00 ל-17:00. זוהי דרך נהדרת להכניס מעט טבע ליום עירוני, או התאקלמות רכה לפני יציאה לסיורים ארוכים יותר ביער האמזונס. אם אתם מטיילים עם ילדים, זוהי גם אופציה מצוינת ומאווררת לבילוי משפחתי.
אתרים היסטוריים ותרבותיים במנאוס
תיאטרון אמזונס (Teatro Amazonas)
תיאטרון אמזונס הוא ללא ספק הסמל הבולט ביותר של מנאוס והעדות המרשימה ביותר לתקופת הזהב של העיר בימי בום הגומי. המבנה המפואר, שנבנה בשנת 1896, משלב סגנון ניאו-קלאסי עם אלמנטים מקומיים, ונחשב לאחד התיאטראות המרשימים בברזיל כולה ואולי אף בדרום אמריקה.
בתקופת שגשוג הגומי, ברוני הגומי העשירים של מנאוס ייבאו חומרי בניין, אומנים ומעצבים מאירופה כדי לייצר מקדש תרבותי שלא יבייש את הערים הגדולות בעולם. התוצאה היא בניין מרהיב עם כיפה צבעונית המכוסה ב-36,000 אריחים קרמיים בצבעי דגל ברזיל. הפנים מעוצב בסגנון רנסנס איטלקי, עם נברשות קריסטל מוונציה, שיש מקררה, עמודים מאבן מפורטוגל, וציורי תקרה מרהיבים.
כיום התיאטרון פעיל ומארח את פסטיבל האופרה של אמזונס, קונצרטים והצגות. גם אם אינכם מתכננים לצפות בהופעה, מומלץ מאוד להצטרף לסיור מודרך בבניין, שמציג את ההיסטוריה המרתקת של המקום, מאפשר להציץ אל האולם המפואר (עם 700 מושבים) ולבקר במוזיאון הקטן שבמקום.
מידע שימושי:
- כתובת: Praça São Sebastião, Centro, Manaus
- שעות פעילות: הסיורים מתקיימים בין 9:00 ל-17:00, כל שעה עגולה
- מחיר כרטיס: כ-10 ריאל ברזילאי לסיור מודרך (מחיר עשוי להשתנות)
- משך הסיור: כ-30 דקות
“לעמוד באולם המרכזי ולהרים את המבט לעבר הציור המרהיב בתקרה, מוקף בארכיטקטורה מפוארת, זהו רגע כמעט לא מציאותי. קשה להאמין שנמצאים בלב האמזונס, מוקפים ביער גשם מכל עבר.” – מתוך המלצה של מטייל ישראלי.
מרכז תרבותי פאלאסיו ריו נגרו (Palácio Rio Negro)
עוד עדות מרשימה לעושר שהיה במנאוס בתקופת תור הזהב של הגומי הוא פאלאסיו ריו נגרו (Palácio Rio Negro), שנבנה בשנת 1903 כביתו הפרטי של ברון הגומי הגרמני ואלדמאר שולץ. בשנת 1917 הבניין הפך למשכנו הרשמי של מושל מדינת האמזונס, תפקיד שמילא עד שנת 1995.
כיום פועל המבנה המפואר כמרכז תרבותי, ובו גלריות לאמנות, חדרי תצוגה המציגים את ההיסטוריה של מנאוס והאמזונס, ואולם קונצרטים. האדריכלות המרשימה משלבת סגנון פורטוגזי עם אלמנטים ניאו-קלאסיים, והגנים המטופחים שסביבו מוסיפים לחוויית הביקור.
המבנה מרוהט בחלקו ברהיטים מקוריים מהתקופה, וחדרי הקבלה המפוארים מעוטרים בציורים, בפסלים ובפריטי אמנות שנאספו לאורך השנים. במיוחד מרשים הוא חדר האוכל, עם שולחן ארוך ונברשות קריסטל, המציג את סגנון החיים של האליטה במנאוס בתחילת המאה ה-20.
מידע שימושי:
- כתובת: Av. Sete de Setembro, 1546 – Centro, Manaus
- שעות פעילות: שלישי עד שבת, 9:00-17:00, ראשון 9:00-14:00 (סגור בימי שני)
- מחיר כרטיס: הכניסה חופשית
השוק המוניציפלי (Mercado Adolpho Lisboa)
השוק המוניציפלי של מנאוס, הידוע גם בשם Mercado Adolpho Lisboa, הוא אחד השווקים העתיקים והמרתקים בברזיל. המבנה נחנך בשנת 1883, ותוכנן בהשראת השוק המפורסם Les Halles בפריז. זהו דוגמה נהדרת לאדריכלות הברזל והזכוכית שהייתה פופולרית באירופה בסוף המאה ה-19, ושנים רבות הוא העד המוחשי לעושר ולשגשוג שהיו מנת חלקה של מנאוס בתקופת בום הגומי.
השוק ממוקם לגדות נהר ריו נגרו, באזור הנמל הישן של העיר, ומהווה מוקד תוסס לחיי היומיום של תושבי מנאוס. הביקור בשוק הוא חוויה רב-חושית שמאפשרת להציץ לחיי היומיום של המקומיים ולהתוודע למגוון העצום של מוצרים אמזוניים ייחודיים.
בפנים, השוק מחולק למספר אגפים:
- אגף הדגים – הנמצא בקומת הקרקע, שם תראו מגוון עצום של דגי נהר אקזוטיים, כולל הפיראוקו הענק שיכול להגיע לאורך של 3 מטרים!
- אגף הפירות והירקות – שם תגלו פירות טרופיים נדירים שאולי לא פגשתם מעולם, כמו קופואסו, אסאי, קובאסו ואבריקו;
- אגף התבלינים והצמחים הרפואיים – עם מגוון צמחי מרפא מסורתיים המשמשים בתרפיה האמזונית;
- אגף המזכרות – המציע אמנות ומלאכת יד מקומית, תכשיטים מחרוזים ומזכרות אותנטיות מיערות האמזונס.
טיפ מקומי: בקרו בשוק בשעות הבוקר המוקדמות (7:00-9:00) כשהסחורה טרייה והמקום פחות צפוף. אל תהססו להתמקח על המחירים, אך עשו זאת בנימוס ובחיוך. אם אתם מחפשים ארוחת צהריים אותנטית, בקומת הקרקע ישנן מסעדות קטנות המציעות מנות דגים טריות במחירים נוחים.
מידע שימושי:
- כתובת: R. dos Barés – Centro, Manaus
- שעות פעילות: שני עד שבת, 6:00-17:00, ראשון 6:00-12:00
- כדאי להצטייד במזומן, רוב הדוכנים אינם מקבלים כרטיסי אשראי
מוזיאון העמים הילידים (Museu do Índio)
מוזיאון העמים הילידים, או בשמו המלא Museu do Índio da Amazônia, הוא מקום חשוב להבנת התרבות העשירה של השבטים הילידים באזור האמזונס. המוזיאון ממוקם בבניין שהיה בעבר אחוזה של סוחר גומי עשיר, ב-Rua Duque de Caxias במרכז העיר.
המוזיאון מנוהל על ידי הכנסייה הסלזיאנית שפעלה רבות באזור האמזונס, והוא מציג אוסף מרשים שכולל כלי נשק מסורתיים, כלי בית, ביגוד, תכשיטים, כלי נגינה ומסכות טקסיות. מטרת המוזיאון היא לשמר ולהציג את המסורת והתרבות של שבטים שונים מאזור האמזונס, כגון יאנומאמי, טוקאנו, טיקונה ובאניווה.
בביקור במוזיאון תוכלו ללמוד על אורח החיים המסורתי של השבטים השונים, על הקשר העמוק שלהם לטבע, על שיטות הציד והדיג שלהם, ועל האמונות והפולחנים הדתיים שלהם. תצוגה מעניינת במיוחד מוקדשת לשימוש ברפואה מסורתית ובצמחי מרפא שהיו (ועדיין) בשימוש שבטי האמזונס.
אחת החוויות המיוחדות במוזיאון היא המפגש עם מדריכים מהשבטים עצמם, שלעתים מלווים את הסיורים. הם עשויים לשתף אתכם בסיפורים אישיים ולהציג טקסים מסורתיים, מה שמעשיר מאוד את הביקור.
מידע שימושי:
- כתובת: R. Duque de Caxias, 356 – Centro, Manaus
- שעות פעילות: שני עד שישי, 9:00-11:30 ו-14:30-16:30, שבת 9:00-11:30
- מחיר כרטיס: כ-10 ריאל ברזילאי (מחיר עשוי להשתנות)
“ביקור במוזיאון פתח צוהר לעולם שונה לחלוטין. במיוחד התרשמתי מהאומנות המורכבת של שבטי האמזונס – כלי הנגינה והמסכות הטקסיות הם יצירות אמנות של ממש, ויש בהם עומק תרבותי מדהים.” – מתוך יומן מסע של מטייל ישראלי.
סיורים וחוויות באמזונס
סיורי ג’ונגל ממנאוס
מנאוס היא נקודת היציאה האידיאלית לחקר יערות הגשם של האמזונס, ומציעה מגוון רחב של סיורי ג’ונגל המותאמים לכל רמת הרפתקה, תקציב ולוח זמנים. מטיילים רבים מגיעים למנאוס בדיוק בשביל החוויה הזו – להיכנס אל לב היער הגדול בעולם ולחוות את עוצמתו מקרוב.
סיורי הג’ונגל מחולקים לכמה סוגים עיקריים:
- סיורי יום – המתאימים למי שזמנו קצר או שמעדיף לחזור בערב למלון בעיר. סיורים אלה כוללים בדרך כלל הפלגה קצרה בנהר, הליכה בשבילי היער, צפייה בבעלי חיים ולעיתים גם מפגש עם קהילה ילידית.
- סיורים של 2-3 ימים – המאפשרים חוויה מעמיקה יותר, כולל שהייה בלודג’ בג’ונגל או לינת שטח בהמאק (ערסל תלוי בין עצים). סיורים אלה כוללים לרוב דיג פיראניות, סיורי לילה לחיפוש תנינים, שיט בסירות קאנו ועוד.
- סיורים של שבוע ומעלה – למטיילים שרוצים לחוות את האמזונס לעומק ולהגיע למקומות מרוחקים יותר. סיורים אלה עשויים לכלול מסעות עומק אל אזורים פחות מתויירים, מפגשים ארוכים יותר עם קהילות ילידיות וחוויות הישרדות בסיסיות.
מה כדאי לכלול בסיור?
- דיג פיראניות – חוויה ייחודית שבה תוכלו לדוג את הדגים בעלי השיניים החדות, ובחלק מהמקרים אף לאכול אותם בארוחת הערב
- שיט לילי לחיפוש תנינים – המדריכים מאתרים תנינים בעזרת פנסים (העיניים שלהם מחזירות אור אדום בלילה) ולעיתים אף תופסים בידיהם צעירים מהם להדגמה
- מפגש עם דולפיני נהר – בחלק מהאזורים אפשר לצפות ואף לשחות עם דולפיני הנהר הייחודיים, חוויה בלתי נשכחת
- ביקור בקהילה מקומית – הזדמנות ללמוד על אורח החיים המקומי, על הרפואה המסורתית ועל השימוש ביער
- הליכה לילית – חוויה שונה לחלוטין, שבה תגלו את היער המתעורר לחיים בשעות החשכה
בבחירת סיור ג’ונגל, כדאי לשים לב למספר גורמים:
- גודל הקבוצה – קבוצות קטנות יותר מאפשרות חוויה אינטימית יותר והזדמנות טובה יותר לצפות בחיות בר
- מקצועיות המדריך – מדריך טוב יעשה את ההבדל בין סיור מוצלח לבינוני. חפשו מדריכים שגדלו באזור ומכירים היטב את היער
- תנאי הלינה – יש הבדלים גדולים בין הלודג’ים השונים, מתנאים בסיסיים מאוד ועד לודג’ים מפוארים
- עונת השנה – בעונת הגשמים (דצמבר-מאי) המים גבוהים וניתן להגיע לאזורים נרחבים בסירה. בעונה היבשה (יוני-נובמבר) הליכה ביער נוחה יותר
חברות מומלצות לסיורי ג’ונגל ממנאוס:
- Amazon Trees – חברה עם מוניטין מצוין, המציעה סיורים בקבוצות קטנות עם מדריכים מקצועיים
- Amazon Explorer – מציעה מגוון סיורים מותאמים אישית, כולל אפשרויות לחובבי צילום
- Iguana Turismo – מתמחה בחבילות אקולוגיות ובסיורים לשומרי טבע מסורים
טיפ מקומי: מחירי הסיורים הם לעיתים קרובות נתונים למשא ומתן, במיוחד בעונה השפל. אל תהססו להתמקח, אך זכרו שסיור זול מדי עלול להתנהל על חשבון האיכות. כדאי גם להתייעץ עם מטיילים אחרים במלון שלכם שחזרו זה עתה מסיור, כדי לקבל המלצות מכלי ראשון.
שייט בנהרות האמזונס
חוויית שייט בנהרות האדירים של האמזונס היא אחת הדרכים המרתקות ביותר לחוות את האזור. מנאוס, הממוקמת בלב רשת הנהרות הענקית, מציעה מגוון אפשרויות שייט – מטיולי יום קצרים ועד למסעות של מספר שבועות.
הנהרות האמזוניים הם עורקי החיים של האזור כולו. עבור רבים מתושבי האמזונס, הנהרות הם הכבישים המחברים בין יישובים, ואצל חלקם אפילו אין גישה יבשתית כלל. השיט בנהרות אלה מציע הזדמנות ייחודית לחוות את האזור כפי שהמקומיים חווים אותו.
סוגי שייט באמזונס:
- סירות מקומיות (Barcos Regionais) – אלו הן סירות פשוטות יחסית המשמשות את המקומיים לתחבורה בין הערים והכפרים. הנוסעים ישנים בהן בהמאקים (ערסלים) התלויים בסיפון. זוהי החוויה האותנטית ביותר והזולה ביותר, אך גם הבסיסית מבחינת נוחות.
- ספינות תיירים – ספינות המיועדות לתיירים, עם תאים פרטיים ושירותים ברמה גבוהה יותר. אלו מתאימות למי שמעוניין בחוויה נוחה יותר אך עדיין אותנטית.
- שייט יוקרתי (Luxury Cruises) – ספינות מפוארות המציעות חדרים ברמה גבוהה, ארוחות גורמה ומגוון פעילויות. מתאימות למי שמחפש חוויה מפנקת.
מסלולי שייט פופולריים:
- מנאוס לסנטארם (Santarém) – מסלול קלאסי העוקב אחר נהר האמזונס, באורך של כ-765 ק”מ. השיט אורך 2-4 ימים, תלוי בסוג הסירה.
- מנאוס לבלם (Belém) – מסלול ארוך יותר המגיע עד לשפך האמזונס, באורך של כ-1,600 ק”מ. השיט אורך 5-7 ימים.
- מנאוס לז’אוריטובה (Jatuarana) – מסלול קצר יותר, המתאים לטיול יום או יומיים, ומאפשר צפייה ביער מוצף בעונת הגשמים.
- מנאוס לטפה (Tefé) – מסלול שכולל שיט בנהר סולימואס (חלקו העליון של האמזונס), ומגיע לשמורת ממירואה (Mamirauá) המפורסמת.
טיפים לשייט באמזונס:
- הביאו דוחה יתושים חזק – זה הכרחי, במיוחד בשעות הדמדומים
- הצטיידו בתרופות נגד מחלת ים אם אתם רגישים – למרות שהנהרות בדרך כלל רגועים יחסית
- הביאו משקפת לצפייה בציפורים ובעלי חיים לאורך גדות הנהר
- הכינו מזון ושתייה לדרך אם אתם נוסעים בסירה מקומית – האפשרויות בדרך מוגבלות
- כבדו את חיי המקומיים – זכרו שעבור רבים הסירה היא אמצעי תחבורה יומיומי, לא אטרקציה תיירותית
“השיט באמזונס הוא כמו לחיות בעולם אחר לגמרי. ישנתי בהמאק תלוי, בחברת משפחות מקומיות, בעוד הנופים משתנים באיטיות. בערבים, כשהסירה עוגנת, השקט המיוחד של היער ממלא את האוויר, מלבד קולות הצרצרים והקופים. זו הדרך הכי טהורה לחוות את האמזונס.” – מתוך יומן מסע של מטייל ישראלי.
דיג פיראניות
דיג פיראניות הוא אחת הפעילויות הפופולריות ביותר במנאוס והסביבה, המציעה חוויה אקזוטית ואדרנלין בצדה. למרות המוניטין המפחיד של הפיראניות, הנובע בעיקר מסרטים והגזמות, החוויה בטוחה לחלוטין בליווי מדריך מקומי מנוסה.
הפיראניות הן דגי מים מתוקים הנפוצים מאוד בנהרות האמזונס. ישנם למעלה מ-30 מינים שונים של פיראניות, רובם אינם מסוכנים לבני אדם. המין המפורסם ביותר הוא הפיראניה האדומה (Pygocentrus nattereri), המוכרת בשיניה החדות ובתוקפנותה כאשר היא מרגישה ריח של דם במים.
חוויית דיג הפיראניות מתחילה בדרך כלל בסירה קטנה, כאשר המדריכים לוקחים את המטיילים לאזורים מועדפים בנהר. שיטת הדיג פשוטה יחסית – משתמשים בחכה בסיסית עם חוט דיג וקרס, כאשר על הקרס שמים חתיכת בשר או דג כפיתיון. פיראניות נמשכות לריח הבשר הטרי, ובמקומות מסוימים הן מגיבות תוך שניות ספורות.
איפה לדוג פיראניות:
- אגם ז’אנואריו (Lago Januario) – אגם פופולרי לדיג פיראניות, כ-30 ק”מ ממנאוס
- ריו נגרו – באזורים מסוימים של הנהר השחור, במיוחד בשפכי נהרות קטנים יותר
- יערות מוצפים (Igapós) – בעונת הגשמים, כשהיער מוצף, נוצרים מקווי מים עשירים בדגה
רוב המדריכים מציעים את האפשרות לבשל ולאכול את הפיראניות שנתפסו, וזו דרך נהדרת לטעום מאכל מקומי טרי. הבשר של הפיראניות לבן ועדין בטעמו, וניתן להכינו בשיטות שונות – מטוגן, צלוי על גריל או בתנור.
טיפים לדיג פיראניות מוצלח:
- הקשיבו להנחיות המדריך, שמכיר את המקומות המועדפים
- כאשר מרגישים משיכה קלה, יש למשוך את החכה בחדות
- היזהרו כאשר מסירים את הדגים מהקרס – השיניים שלהם חדות כתער
- העונה הטובה ביותר לדיג היא בתחילת העונה היבשה (מאי-יולי)
- אם אתם רגישים לשמש, הביאו כובע רחב שוליים ומגן שמש חזק
“חשבתי שדיג פיראניות יהיה עניין תיירותי מנופח, אבל איזו הפתעה! כשהורדתי את החכה למים, תוך פחות מדקה חשתי משיכה חזקה. משכתי את החוט ולתדהמתי, התלויה פיראניה אדומה בת כחצי קילו! המדריך הראה לנו את השיניים החדות שלה, ובערב אכלנו אותה מטוגנת עם לימון וצ’ילי. טעם מפתיע שלא ציפיתי לו.” – מתוך חוות דעת של מטייל ישראלי.
צפייה בדולפיני האמזונס
אחת החוויות הייחודיות והמרגשות ביותר שמנאוס מציעה היא המפגש עם דולפיני האמזונס – יצורים מופלאים שחיים רק בנהרות של דרום אמריקה. באמזונס ישנם שני סוגים של דולפיני נהר: הדולפין הוורוד (Boto) והדולפין האפור או טוקושי (Tucuxi).
הדולפין הוורוד (Inia geoffrensis) הוא ללא ספק האייקוני ביותר. למרות שמו, צבעו נע בין אפור לוורוד, כאשר הזכרים הבוגרים יכולים להגיע לגוון ורוד עז במיוחד בעת התרגשות. אלו דולפינים גדולים יחסית, המגיעים לאורך של עד 2.5 מטרים ומשקל של 185 ק”ג. הם בעלי מקור ארוך, גב נמוך יחסית ועיניים קטנות – הסתגלויות לחיים בנהרות עכורים.
הדולפין האפור או טוקושי (Sotalia fluviatilis) הוא קטן יותר, עד 1.5 מטרים, ובעל מבנה גוף דומה יותר לדולפינים ימיים. צבעו אפור-כחלחל והוא בעל סנפיר גב בולט יותר.
במיתולוגיה המקומית, לדולפין הוורוד יש מקום מיוחד. לפי האגדה, בלילות ירח מלא הוא יכול להפוך לגבר יפה תואר שיוצא מהמים, לובש חליפה לבנה וכובע (כדי להסתיר את פתח הנשיפה), ומפתה נשים צעירות. מסורת זו כה חזקה עד שבחלק מהקהילות הכפריות, הריונות בלתי מוסברים מיוחסים ל”מפגש” עם הבוטו.
מקומות מומלצים לצפייה בדולפינים:
- הכפר נובו איראו (Novo Airão) – כשעה וחצי נסיעה ממנאוס, שם יש מרכז מוסדר לאינטראקציה עם דולפינים ורודים
- שמורת מאמיראואה (Reserva Mamirauá) – אזור שמור היטב שבו אוכלוסייה גדולה של דולפיני נהר
- מפגש המים – באזור שבו נפגשים נהר ריו נגרו וסולימואס, תוכלו לעיתים לצפות בדולפינים משני המינים
התנהגות אחראית בקרב דולפינים:
בשנים האחרונות, גברה המודעות לחשיבות האינטראקציה האחראית עם דולפיני הנהר. מומלץ לבחור בסיורים המקפידים על כללי התנהגות אתיים:
- אין להאכיל דולפיני בר, שכן זה משנה את התנהגותם הטבעית
- אין לגעת בדולפינים אלא אם מדובר בתוכנית מפוקחת ומבוקרת
- יש לשמור על שקט יחסי בסביבתם ולא להשמיע רעשים חזקים
- אין לרדוף אחריהם עם הסירה, אלא לאפשר להם להתקרב מרצונם
בית פלוטואנטה דוס בוטוס (Flutuante dos Botos) בנובו איראו הוא אחד המקומות המוסדרים שבו ניתן לפגוש את הדולפינים הוורודים בצורה אחראית. המקום מנוהל בשיתוף פעולה עם מדענים ופועל לשימור הדולפינים ולחינוך הציבור. כאן אפשר להיכנס למים (בפיקוח מדריכים) ולחוות מפגש בלתי אמצעי עם היצורים המופלאים הללו.
“רגע בלתי נשכח היה כשהדולפין הוורוד הענק התקרב אליי במים. העיניים הקטנות שלו הסתכלו בי, וכל גופו הוורדרד נגע בי בעדינות. זה היה מפגש כמעט מיסטי עם יצור כה אינטליגנטי ועדין, באמצע יער הגשם האדיר. הרגשתי שהאמזונס קיבל אותי כאורח.” – מתוך יומן מסע של מטיילת ישראלית.
מאכלים מקומיים וגסטרונומיה במנאוס
המטבח האמזוני הייחודי
המטבח של מנאוס והאזורים הסובבים אותה הוא שילוב ייחודי של השפעות ילידיות, פורטוגזיות ואפריקאיות, המשתמש באוצרות הטבע העשירים של יער האמזונס, נהרותיו ופירותיו האקזוטיים. בניגוד למטבח הברזילאי המוכר יותר מדרום המדינה, המטבח האמזוני מתאפיין בשימוש נרחב בדגי מים מתוקים, פירות טרופיים שלא תמצאו במקומות אחרים, ותבלינים מקומיים שהעניקו לו טעמים ייחודיים.
דגים ופירות ים:
הדגים הם מרכיב מרכזי במטבח האמזוני, כאשר הנהרות מספקים מגוון עצום של מינים. בין הדגים הפופולריים:
- פיראוקו (Pirarucu) – הנחשב ל”באקאלאו של האמזונס”, דג ענק שאורכו יכול להגיע לשלושה מטרים. הבשר שלו לבן, דל בעצמות ובעל מרקם מיוחד. מוגש בדרך כלל מבושל בחלב קוקוס או בתבשילים עם ירקות.
- טוקונארה (Tucunaré) – הדומה בטעמו לבס ים, ולרוב מוגש צלוי, מטוגן או במרק.
- טמבאקי (Tambaqui) – דג פופולרי שהצלעות שלו (המכונות “קוסטלה דה טמבאקי”) הן מעדן מקומי, לרוב צלויות על גריל.
- ג’ארקי (Jaraqui) – דג קטן יותר, פופולרי מאוד בקרב המקומיים, לרוב מטוגן בשמן דקלים.
פירות אקזוטיים:
האמזונס הוא בית למאות מיני פירות שאינם גדלים בשום מקום אחר בעולם. מספר פירות חובה לטעימה:
- אסאי (Açaí) – פרי דמוי ענבה כהה, עשיר בנוגדי חמצון, שנטחן ומוגש כמחית סמיכה, לרוב עם גרנולה, פירות ודבש. בנגוד לגרסאות המתוקות יותר שתמצאו בדרום ברזיל או בחו”ל, באמזונס אסאי מוגש לעתים קרובות עם דגים מלוחים ופאריניה (קמח מניוק).
- קופואסו (Cupuaçu) – קרוב משפחה של הקקאו, בעל טעם חמצמץ-מתוק המזכיר תערובת של אננס, מנגו וקקאו. משמש להכנת מיצים, גלידות ומוס.
- טוקומה (Tucumã) – פרי כתום-אדמדם, עשיר בוויטמין A, בעל טעם מתוק-דשן. פופולרי מאוד בכריכים הנקראים “X-Caboquinho” עם גבינה וחביתה.
- בוריטי (Buriti) – פרי כתום של סוג דקל, עשיר בוויטמינים ובברזל, משמש להכנת משקאות, גלידות וליקרים.
מנות מסורתיות:
- טאקאקה (Tacacá) – מרק מסורתי המוגש בקערת כלבסה (דלעת מיובשת), המכיל מיץ טוקופי (מניוק), ג’מבו (חסילון מים מתוקים), צ’יקוריה (עשב מקומי) וג’אמבו (צמח בעל תכונות מרדימות קלות שגורם לעקצוץ בשפתיים). זוהי חוויה קולינרית שלמה.
- וטאפה (Vatapá) – תבשיל סמיך העשוי מלחם, שרימפס, חלב קוקוס, אגוזי קשיו, בוטנים וקמח מניוק.
- פאטו נו טוקופי (Pato no Tucupi) – ברווז מבושל במיץ טוקופי (מיץ מניוק) עם ג’מבו וצ’יקוריה. מנה פופולרית במיוחד בחגים.
- פיראריקו דה קאסאסה (Pirarucu de Casaca) – שכבות של דג פיראריקו מיובש, פאריניה (קמח מניוק), ביצים, זיתים ובננות מטוגנות.
משקאות מקומיים:
- גרנידו דה גוארנה (Guaraná) – משקה קל מוגז המיוצר מצמח הגוארנה האמזוני. הגוארנה מקורי למדינת אמזונס, והמשקה פופולרי ברחבי ברזיל.
- ליקר דה ז’אמבו (Licor de Jambú) – ליקר המיוצר מהצמח ג’מבו, הגורם לתחושת עקצוץ קלה בפה.
- סוקוס (Sucos) – מיצים טריים מפירות אמזוניים אקזוטיים, כמו גרביולה, קופואסו, מורוסי וטאפרבה.
מסעדות מומלצות במנאוס:
- Banzeiro – מסעדה מפורסמת המתמחה במטבח אמזוני עכשווי, בניהולו של השף פליפה שאדט. מומלץ במיוחד לנסות את צלעות הטמבאקי שלהם.
כתובת: Rua Libertador, 102 – Nossa Senhora das Graças - Tambaqui de Banda – מסעדה פופולרית המתמחה בדג טמבאקי צלוי, מוגש עם פאריניה וצ’ומיצ’ורי.
כתובת: Rua Emílio Moreira, 1677 – Praça 14 - Flutuante Peixe do Amazonas – מסעדה צפה על נהר ריו נגרו, עם נוף מרהיב ודגים טריים.
מיקום: ריו נגרו, בקרבת הנמל - Restaurante Lenhador – מציע בופה עשיר של מנות מקומיות, מתאים למי שרוצה לטעום מגוון רחב במקום אחד.
כתובת: Av. Coronel Teixeira, 5705 – Ponta Negra
טיפים קולינריים:
- בשווקים המקומיים, כמו Mercado Adolpho Lisboa, תוכלו לטעום פירות אקזוטיים בעלות נמוכה
- טאקאקה הוא בדרך כלל מנת רחוב, ויש דוכנים רבים המוכרים אותה בשעות אחר הצהריים
- ב”קאסה דו טוריסטה” (בית התייר) במרכז מנאוס, ניתן לרכוש תבלינים, ממרחים וליקרים מקומיים כמזכרת
- ארוחת הצהריים היא הארוחה העיקרית של היום, וברוב המסעדות תמצאו “Prato Executivo” (צלחת עסקית) במחיר סביר
“הטאקאקה היה גילוי קולינרי מדהים עבורי. המרק החם, עם העקצוץ הקל שגורם הג’מבו בשפתיים, וטעם השרימפס העשיר – זה משהו שאי אפשר לתאר במילים. ישבתי בשוק, בין המקומיים, שותה את המרק מקערת הדלעת המסורתית, מזיעה מהחום אך נהנית מכל רגע. אין דרך טובה יותר להתחבר לתרבות האמזונית.” – מתוך ביקורת של מטיילת ישראלית.
תכנון הטיול למנאוס
עונות מומלצות לביקור
האקלים באמזונס שונה ממה שרוב המטיילים רגילים אליו, והבנה של העונות השונות ושל האקלים המקומי חיונית לתכנון טיול מוצלח למנאוס. בניגוד לדימוי הרווח, באמזונס אין ארבע עונות ברורות, אלא בעיקר שתי עונות מרכזיות: העונה הגשומה והעונה היבשה יחסית.
העונה הגשומה (דצמבר-מאי):
- רמות מים – הנהרות מתמלאים ועולים, ובשיא העונה (מרץ-מאי) מי הנהרות יכולים לעלות בעד 15 מטרים מעל רמתם בעונה היבשה
- צמחייה – צפופה ועשירה יותר, בעקבות הגשמים הרבים
- יערות מוצפים – חלקים גדולים מהיער הופכים ל”איגאפו” (Igapó) – יער מוצף, ואפשר לשוט בסירות קטנות בין העצים
- חיות בר – הציפורים והקופים נמצאים גבוה יותר בעצים, מה שמקל על הצפייה בהם
- יתושים – כמות היתושים גדולה יותר
- יתרונות – אפשרות להגיע בסירות למקומות שאינם נגישים בעונה היבשה, נופים ייחודיים של יערות מוצפים
- חסרונות – גשמים שעלולים לשבש תכניות, קושי בהליכה ביער, לחות גבוהה במיוחד
העונה היבשה (יוני-נובמבר):
- רמות מים – הנהרות בשפל, חושפים חופים רחבים וחולייים
- טיולי הליכה – קל יותר לטייל ברגל בתוך היער
- חיות בר – יותר התרכזות של בעלי חיים סביב מקורות מים, מה שמקל על צפייה בהם
- יתושים – פחות יתושים בהשוואה לעונה הרטובה
- יתרונות – תנאים נוחים יותר לטיולי הליכה, פחות ביטולים בגלל מזג האוויר, אפשרות לראות את החופים של ריו נגרו במלוא הדרם
- חסרונות – אין אפשרות לשוט בין העצים ביערות המוצפים, חום עשוי להיות קיצוני בשעות הצהריים
מי היא העונה הטובה ביותר?
שתי “עונות המעבר” נחשבות לעיתים קרובות האופטימליות:
- מאי-יוני – סוף העונה הגשומה ותחילת היבשה. הנהרות עדיין גבוהים מספיק לשוט בין העצים, אבל הגשמים פחות שכיחים.
- נובמבר-דצמבר – תחילת העונה הגשומה. הנהרות מתחילים לעלות, אבל עדיין אפשר ליהנות מחופים רחבים ותנאי הליכה טובים.
טמפרטורות:
מנאוס היא עיר חמה לאורך כל השנה, עם טמפרטורות ממוצעות של:
- ממוצע יומי: 26-28°C
- מקסימום יומי: 31-33°C
- מינימום יומי: 23-24°C
לחות האוויר גבוהה במיוחד ולרוב נעה בין 80% ל-90%, מה שגורם לתחושת חום גבוהה יותר.
תופעות מיוחדות:
- “פרינגם” (Friagem) – תופעה מעניינת שמתרחשת בין מאי ליולי, כאשר גל קור מדרום ברזיל מגיע צפונה. הטמפרטורות יכולות לרדת באופן פתאומי לכ-18°C למשך 2-3 ימים, מה שנחשב קר מאוד עבור המקומיים.
- רמות מים בשיא – בין מאי ליוני, הנהרות מגיעים לשיא גובהם. זוהי הזדמנות לראות תופעות ייחודיות כמו “עצים טובלים” ולהגיע בסירות למקומות שבדרך כלל אינם נגישים.
המלצות לבוש ואביזרים בהתאם לעונה:
- עונה גשומה:
- מעיל גשם קל או פונצ’ו
- נעליים אטומות למים או סנדלי הליכה שמתייבשים מהר
- כובע רחב שוליים עמיד למים
- תרסיס דוחה יתושים חזק במיוחד (עם DEET בריכוז של לפחות 30%)
- שקיות אטומות למים לציוד אלקטרוני
- עונה יבשה:
- בגדים קלים ונושמים
- מגן שמש בעל מקדם הגנה גבוה
- כובע רחב שוליים
- משקפי שמש
- בקבוק מים גדול (לפחות ליטר) לטיולים
טיפ מקומי: בכל עונה, ההבדל בין היום והלילה באמזונס אינו משמעותי מבחינת טמפרטורות, אולם תמיד כדאי להביא ביגוד ארוך וקל ללילה, לא רק בשל הירידה הקלה בטמפרטורה, אלא גם כהגנה מפני יתושים.
“הגעתי למנאוס במאי, בדיוק בתקופת המעבר. זכיתי לראות את היער המוצף, לשוט בסירה קטנה בין צמרות העצים, ובמקביל נהניתי ממזג אוויר נוח יחסית עם מעט מאוד גשמים. זו הייתה בחירה מושלמת עבור הטיול שלי. ההיבט שהכי הפתיע אותי היה עוצמת השינוי בגובה הנהרות – המדריך הראה לי סימנים על העצים שמראים עד כמה המים עולים בשיא העונה הגשומה, וזה היה מדהים.” – מתוך יומן מסע של מטייל ישראלי.
הגעה, תחבורה ולינה במנאוס
מנאוס, למרות היותה בלב יער הגשם האמזוני, היא עיר מודרנית עם נמל תעופה בינלאומי, מערכת תחבורה מפותחת יחסית ומגוון אפשרויות לינה. עם זאת, בשל המיקום הייחודי שלה, יש כמה נקודות חשובות שכדאי להכיר לפני ההגעה.
הגעה למנאוס:
- טיסות – הדרך הנוחה והמהירה ביותר להגיע למנאוס היא בטיסה. נמל התעופה הבינלאומי של מנאוס (Aeroporto Internacional Eduardo Gomes, MAO) מחובר בטיסות ישירות לערים מרכזיות בברזיל כמו סאו פאולו, ריו דה ז’נירו ובראזיליה. מישראל, יהיה צורך בטיסה עם לפחות חניית ביניים אחת. חברות התעופה הפועלות באופן סדיר למנאוס כוללות את LATAM, GOL, ו-Azul.
- סירות ומעבורות – אם אתם כבר בברזיל או במדינה שכנה, אפשר להגיע למנאוס בסירה או מעבורת. ישנן מעבורות סדירות המחברות את מנאוס עם ערים כמו בלם (Belém, 5-7 ימי הפלגה), פורטו וליו (Porto Velho, 4-5 ימים) וסנטרם (Santarém, 2-3 ימים). זוהי חוויה ייחודית, אך היא דורשת זמן רב וסבלנות, והתנאים בסירות בסיסיים יחסית (הנוסעים לרוב ישנים בהמאקים על הסיפון).
תחבורה בתוך מנאוס:
- אוטובוסים – מנאוס מציעה רשת אוטובוסים ציבוריים המכסה את רוב אזורי העיר. זוהי אופציה זולה, אך עשויה להיות צפופה ולא תמיד נוחה לתיירים. קווים מרכזיים מחברים את מרכז העיר עם אזור פונטה נגרה, נמל התעופה ואזורי מגורים.
- מוניות – מוניות זמינות בנקודות מרכזיות בעיר, בנמל התעופה ובמלונות הגדולים. זוהי אופציה נוחה יחסית, אם כי יקרה בהשוואה לתחבורה ציבורית. חלק מהנהגים אינם דוברים אנגלית, לכן מומלץ לרשום את היעד על פתק.
- אובר ואפליקציות דומות – אובר פועל במנאוס וזוהי אופציה נוחה ולרוב זולה יותר ממוניות רגילות. אפליקציות מקומיות כמו 99 פופולריות גם הן.
- סירות טקסי – בנמל מנאוס (סביב Manaus Moderna) תמצאו סירות טקסי שיכולות להוביל אתכם לאזורים שונים לאורך הנהר, כולל מפגש המים או כפרים סמוכים. מחירים ניתנים למשא ומתן.
- רכב שכור – אופציה אפשרית אם מתכננים לחקור את סביבת העיר, אך לא מומלצת אם נשארים בעיקר במנאוס עצמה או יוצאים לסיורים מאורגנים.
אפשרויות לינה:
- מלונות במרכז העיר – מגוון מלונות במחירים שונים, מהנוחים ביותר לגישה לאתרים העירוניים המרכזיים, לשווקים ולעתיקות. מתאימים למי שמתכנן לבלות זמן רב בעיר עצמה.
- Hotel Millennium – מלון 4 כוכבים עם מיקום מצוין במרכז העיר, סביר מבחינת מחיר.
כתובת: Av. Eduardo Ribeiro, 1353 – Centro, Manaus - Tajmahal Continental Hotel – מלון ברמה טובה עם מיקום נוח לחקר מרכז העיר.
כתובת: Av. Getúlio Vargas, 741 – Centro, Manaus
- Hotel Millennium – מלון 4 כוכבים עם מיקום מצוין במרכז העיר, סביר מבחינת מחיר.
- מלונות באזור פונטה נגרה – אזור מרוחק מעט ממרכז העיר (כ-15 ק”מ), אך קרוב לחוף המפורסם וסביבה יותר תיירותית ונעימה. מתאים למי שמחפש אווירה נינוחה יותר.
- Tropical Manaus Ecoresort – מלון יוקרתי עם נוף לריו נגרו, מציע פעילויות רבות.
כתובת: Av. Coronel Teixeira, 1320 – Ponta Negra, Manaus - Hotel Go Inn Manaus – אופציה סבירה יותר במחיר, עם מיקום נוח.
כתובת: Av. Coronel Teixeira, 5705 – Ponta Negra, Manaus
- Tropical Manaus Ecoresort – מלון יוקרתי עם נוף לריו נגרו, מציע פעילויות רבות.
- לודג’ים בג’ונגל – אופציה ייחודית למי שרוצה לחוות את האמזונס מקרוב. ממוקמים מחוץ לעיר, בלב היער, עם מגוון רמות מפנק ביחידות אקולוגיות פשוטות ועד לודג’ים יוקרתיים.
- Amazon Ecopark Lodge – לודג’ בסטנדרט גבוה, כ-30 ק”מ ממנאוס, מציע חדרים נוחים ומגוון פעילויות, כולל אפשרות לשחות עם דולפיני נהר.
מיקום: Igarapé do Tarumã - Juma Amazon Lodge – אחד הלודג’ים המפורסמים באמזונס, ממוקם בלב היער, כשעתיים וחצי ממנאוס, מציע חוויה אותנטית ללא פשרות על הנוחות.
מיקום: Autazes, Amazonas
- Amazon Ecopark Lodge – לודג’ בסטנדרט גבוה, כ-30 ק”מ ממנאוס, מציע חדרים נוחים ומגוון פעילויות, כולל אפשרות לשחות עם דולפיני נהר.
- אכסניות ואפשרויות תקציביות – מגוון אפשרויות למטיילי תרמיל וחסכנים.
- Local Hostel Manaus – אכסניה נוחה עם אווירה טובה, קרובה לאתרים מרכזיים.
כתובת: R. Lauro Cavalcante, 175 – Centro, Manaus - Manaus Hostel Rio – אכסניה פשוטה אך נקייה, עם צוות מסייע בתכנון טיולים.
כתובת: R. dos Andradas, 237 – Centro, Manaus
- Local Hostel Manaus – אכסניה נוחה עם אווירה טובה, קרובה לאתרים מרכזיים.
טיפים שימושיים:
- מהנמל אל העיר – על מנת להגיע מנמל התעופה למרכז העיר (מרחק של כ-15 ק”מ), אפשר לקחת קו אוטובוס 306, מונית או אובר. נסיעה במונית תעלה בסביבות 80-100 ריאל ברזילאי.
- ביטחון – כמו בערים גדולות אחרות בברזיל, מומלץ לנקוט באמצעי זהירות בסיסיים: לא לטייל באזורים לא מוכרים בלילה, לא להציג עושר (מצלמות יקרות, תכשיטים), לשמור דרכון ומסמכים חשובים במלון (עם עותק).
- כסף מקומי – קחו בחשבון שמחוץ למנאוס, במיוחד בסיורי ג’ונגל, אין כמעט אפשרות להשתמש בכרטיסי אשראי. כדאי להצטייד במזומן בריאל ברזילאי.
- לודג’ים בג’ונגל – אם מתכננים שהייה בלודג’ בג’ונגל, כדאי להזמין מראש, במיוחד בעונה הגבוהה (יולי-אוגוסט, דצמבר-ינואר). רוב הלודג’ים מציעים חבילות הכוללות העברות, פעילויות וארוחות.
“המלצה חמה שלי היא לשלב בין שהייה קצרה במרכז העיר, שבה תוכלו לבקר באתרים ההיסטוריים ובשווקים, יומיים-שלושה בלודג’ בג’ונגל לחוויה האמזונית האמיתית, ולסיים בכמה ימים באזור פונטה נגרה, שם אפשר ליהנות גם מהחוף וגם מאווירה תיירית יותר, כולל מסעדות ובילויים. כך זכיתי לחוות את כל הפנים של מנאוס והאמזונס.” – עצת מטייל ותיק.
מסלולי טיול מומלצים במנאוס וסביבתה
מסלול לשלושה ימים במנאוס
למטיילים עם זמן מוגבל במנאוס, הנה מסלול אופטימלי לשלושה ימים שיאפשר לכם לחוות את תמצית האזור, משלב בין אתרים עירוניים, חוויות טבע ותרבות מקומית.
יום 1: חקירת אוצרות העיר מנאוס
- בוקר: התחילו את היום בביקור בתיאטרון אמזונס (Teatro Amazonas), היהלום התרבותי של העיר. הצטרפו לסיור מודרך (כל שעה עגולה) כדי לגלות את ההיסטוריה המרתקת והאדריכלות המפוארת. לאחר מכן, טיילו בכיכר סאו סבסטיאו (Praça São Sebastião) שמול התיאטרון, עם הפסיפס המרשים בסגנון גלי ים פורטוגלי.
- צהריים: המשיכו למרכז ההיסטורי וסעדו במסעדה מקומית באזור. מומלץ לנסות את Tambaqui de Banda למנת דג מקומית מצוינת. לאחר ארוחת הצהריים, בקרו בפאלאסיו ריו נגרו (Palácio Rio Negro), המשכן ההיסטורי של מושל האמזונס, שהפך למרכז תרבותי.
- אחר הצהריים: המשיכו לשוק המוניציפלי (Mercado Adolpho Lisboa), השוק העירוני ההיסטורי על גדות ריו נגרו. שוטטו בין הדוכנים המציעים דגים אקזוטיים, פירות טרופיים, צמחי מרפא ומזכרות מקומיות. זה הזמן המושלם לטעום Tacacá, מרק מקומי המוגש בדלעת מיובשת.
- ערב: קחו מונית או אובר לשכונת פונטה נגרה לארוחת ערב במסעדה עם נוף לנהר ריו נגרו. Canto da Peixada היא אחת המסעדות המובילות לדגי נהר טריים. סיימו את הערב בהליכה לאורך טיילת פונטה נגרה, מקום פופולרי למפגש של מקומיים ותיירים.
יום 2: מפגש המים וחוויית נהרות האמזונס
- בוקר: הצטרפו לסיור יום מאורגן למפגש המים (Meeting of Waters), היוצא מוקדם בבוקר מהנמל של מנאוס. רוב הסיורים המאורגנים כוללים גם ביקור בפארק אקולוגי ז’נואריו (Parque Ecológico do Januario) או דומה, שם תוכלו לראות צמחייה אמזונית טיפוסית, ואולי אף לצפות בדולפיני נהר ורודים.
- צהריים: ארוחת צהריים צפה על הנהר (בדרך כלל כלולה בסיורים), שם תוכלו לטעום דגים טריים בסגנון מקומי.
- אחר הצהריים: המשיכו בסיור הנהר, שעשוי לכלול ביקור בכפר ילידים מקומי, שם תלמדו על אורח החיים המסורתי, תראו הדגמות של ציד, ואולי תוכלו לרכוש אמנות מקומית ישירות מהיוצרים.
- ערב: רוב הסיורים חוזרים למנאוס לקראת שקיעה, מציעים מראה מרהיב של השמש השוקעת על הנהר. לאחר שתחזרו לעיר, סעדו במסעדת Banzeiro, אחת המסעדות הטובות ביותר במנאוס, המתמחה במטבח אמזוני מודרני עם חומרי גלם מקומיים.
יום 3: חוויית הג’ונגל
- אפשרות א’: סיור יום בג’ונגל: צאו לסיור יום מאורגן באחד השמורות הסמוכות לעיר, כגון שמורת אדולפו דוק (Reserva Adolpho Ducke). סיורים אלה כוללים בדרך כלל הליכה ביער, הסברים על צמחייה ומגוון ביולוגי, ואפשרות לדיג פיראניות ולצפייה בחיות בר. חזרה למנאוס בערב.
- אפשרות ב’: פארק מינדו וקניות: אם אתם מעדיפים להישאר בעיר, בקרו בפארק מינדו (Parque do Mindú), שמורה עירונית שבה תוכלו לצפות בחיות בר ובצמחיית יער גשם. לאחר מכן, הקדישו זמן לקניות ב-Shopping Manauara או ב-Manuara Shopping, מרכזי קניות מודרניים שבהם תוכלו למצוא מזכרות וגם מוצרים מקומיים ייחודיים כמו תכשיטים מחומרים אמזוניים וקוסמטיקה טבעית.
- אפשרות ג’: חוף פונטה נגרה ובילוי: בסמוך למנאוס ממוקם חוף פונטה נגרה, חוף מרהיב ואהוב על המקומיים. בקרו שם בשעות הבוקר, שחו במים (באזורים המסומנים כבטוחים), ותיהנו מהאטרקציות לאורך הטיילת. לקראת ערב, קחו סירת טקסי לבית המסעדה הצף “Flutuante Peixe do Amazonas”, ליהנות מארוחת ערב באווירה ייחודית ומנוף מרהיב.
טיפים נוספים למסלול שלושה ימים:
- הזמינו את הסיורים המאורגנים (מפגש המים, סיורי ג’ונגל) מראש, במיוחד בעונה הגבוהה
- לקחת בחשבון שבמנאוס חם ולח כל השנה, תכננו פעילויות מאומצות לשעות הבוקר המוקדמות או אחר הצהריים המאוחרות
- שתו הרבה מים ושימו קרם הגנה בכל יציאה
- במרכז ההיסטורי של מנאוס, מרבית האתרים בהליכה קצרה זה מזה
מסלול לשבוע בסביבות מנאוס
למטיילים שיש להם שבוע שלם לחקור את מנאוס והסביבה, הנה מסלול מורחב שיאפשר חוויה עמוקה יותר של האמזונס, משלב בין אתרים עירוניים, טיולי טבע ממושכים יותר וחוויות תרבותיות.
יום 1: הגעה ומרכז העיר מנאוס
- בוקר: הגעה למנאוס, התארגנות במלון.
- צהריים ואילך: סיור היכרות עם מרכז העיר, כולל תיאטרון אמזונס, כיכר סאו סבסטיאו ופאלאסיו ריו נגרו.
- ערב: ארוחת ערב במסעדה מקומית ליד התיאטרון, כמו Restaurante Lá Em Casa.
יום 2: היסטוריה, תרבות ואמנות מקומית
- בוקר: ביקור במוזיאון העמים הילידים (Museu do Índio), ללמוד על תרבויות ילידיות באמזונס.
- צהריים: סיור בשוק המוניציפלי (Mercado Adolpho Lisboa) וארוחת צהריים שם.
- אחר הצהריים: ביקור בפארק מינדו (Parque do Mindú) וסיור במרכז האומנויות ויויידה (Centro de Artes Vivendas).
- ערב: צפייה במופע פולקלור אמזוני במרכז התרבותי באמזונאס, אם מתקיים.
יום 3: מפגש המים וסביבת הנהרות
- כל היום: סיור יום שלם על הנהר, כולל מפגש המים, ביקור בכפר ילידים, דיג פיראניות, צפייה בדולפינים ורודים בפארק אקולוגי.
- ערב: חזרה למנאוס וארוחת ערב במסעדת Banzeiro לטעום מהמטבח האמזוני העכשווי.
ימים 4-6: סיור עומק בג’ונגל האמזוני (3 ימים/2 לילות)
- יום 4: יציאה בבוקר ללודג’ בג’ונגל. מרבית הלודג’ים מציעים תוכנית שלמה שכוללת:
- שיט בסירות קאנו בנהרות קטנים
- הליכה בג’ונגל עם מדריך מקומי ללימוד על הצמחייה והחיות
- דיג פיראניות
- יום 5: המשך הפעילויות בג’ונגל, כולל:
- סיור לילה לחיפוש תנינים
- ביקור בקהילה מקומית
- שיט בסירות בין עצים מוצפים (בעונה הגשומה) או הליכה בג’ונגל (בעונה היבשה)
- צפייה בציפורים מיוחדות, כולל תוכים ופיירה
- יום 6: בוקר אחרון בג’ונגל, התבוננות בזריחה מעל הנהר, וחזרה למנאוס אחר הצהריים. ערב חופשי להתאושש במלון בעיר.
יום 7: חופים וקניות
- בוקר: יום רגוע בחוף פונטה נגרה, שחייה ומנוחה
- צהריים: ארוחת צהריים באחת המסעדות לאורך הטיילת
- אחר הצהריים: זמן לקניות אחרונות במרכזי הקניות או בחנויות מלאכת יד מקומיות
- ערב: ארוחת פרידה במסעדה מקומית והכנות לעזיבה למחרת
המלצות ללודג’ים בג’ונגל לסיור 3 ימים:
- Amazon Ecopark Lodge – אחד הלודג’ים המפורסמים והנוחים, כ-30 ק”מ ממנאוס. מציע חבילות סיורים של 3 ימים/2 לילות עם מגוון פעילויות, כולל אפשרות לשחות עם דולפיני נהר ורודים. הלודג’ מציע אפשרויות לינה נוחות יחסית, מה שהופך אותו למתאים גם למטיילים שמחפשים חוויה אמזונית בלי לוותר לגמרי על נוחות.
- Juma Amazon Lodge – לודג’ אקולוגי הממוקם עמוק יותר בג’ונגל, כשעתיים וחצי ממנאוס. מציע חוויה אותנטית יותר ומרוחקת מהציוויליזציה. המבנים בנויים על כלונסאות, והאזור מוקף יער גשם בלתי נגיע. מתאים יותר למטיילים שמחפשים חוויה אמיתית ומוכנים לוותר על מעט נוחות.
- Anavilhanas Jungle Lodge – לודג’ ברמה גבוהה, הממוקם מול ארכיפלג אנווילהנאס. מציע את השילוב של נוחות ויוקרה לצד חוויה טבעית עשירה. חבילות הסיורים כוללות פעילויות כמו שיט בשקיעה, הליכות בג’ונגל עם מדריך, ביקור בכפר מקומי וסיור לילה לחיפוש תנינים.
טיפים נוספים למסלול שבוע:
- הזמינו את הסיור ללודג’ בג’ונגל מראש, רצוי כמה חודשים לפני הביקור
- לנסיעה ללודג’ קחו רק את הציוד ההכרחי בתיק קטן, אפשר להשאיר את המטען העיקרי במלון בעיר
- לג’ונגל קחו בגדים ארוכים וקלים לערב (להגנה מיתושים), כובע רחב שוליים, קרם הגנה, משקפי שמש, דוחה יתושים ומשקפת אם יש
- מומלץ לבדוק לפני הנסיעה אם יש פסטיבלים או אירועים מיוחדים במנאוס בתאריכי הביקור שלכם, כמו פסטיבל בוי בומבה (Boi Bumba) או פסטיבל הדגים האמזוני
“הסיור העמוק לג’ונגל היה ללא ספק שיא הטיול שלנו. בחרנו בג’ומה לודג’, ולמרות הנסיעה הארוכה יחסית, היה שווה כל רגע. לישון בבקתה מוקפת ביער, להתעורר לקולות הקופים והציפורים, ולצאת לסיורי שקיעה בסירות קאנו קטנות – כל אלה הפכו את החוויה לבלתי נשכחת. המדריך שלנו, מריו, גדל באחד הכפרים באזור והכיר כל צמח וחיה. בזכותו ראינו תנין ענק, עצלן שניים אצבעות וחמישה סוגים של תוכים. ממליצים בחום להשקיע בחבילת 3 ימים לפחות, זה המינימום להרגיש באמת את האמזונס.” – מתוך סיפור מסע של זוג ישראלי.
שאלות נפוצות – אטרקציות במנאוס ברזיל
מהן האטרקציות המובילות במנאוס?
האטרקציות המובילות במנאוס הן: מפגש המים (Meeting of Waters), תיאטרון אמזונס (Teatro Amazonas), חוף פונטה נגרה (Ponta Negra Beach), ארכיפלג אנווילהנאס (Arquipelago de Anavilhanas), השוק המוניציפלי (Mercado Adolpho Lisboa), סיורי ג’ונגל, צפייה בדולפיני האמזונס הוורודים, דיג פיראניות, ושיט בנהרות האמזונס. בעיר עצמה מומלץ לבקר גם בפאלאסיו ריו נגרו ובמוזיאון העמים הילידים.
מתי העונה הטובה ביותר לבקר במנאוס?
העונות הטובות ביותר לביקור במנאוס הן תקופות המעבר: מאי-יוני (סוף העונה הגשומה ותחילת היבשה) ונובמבר-דצמבר (תחילת העונה הגשומה). בעונה הגשומה (דצמבר-מאי) ניתן לשוט בסירות בין עצים מוצפים, אך ייתכנו יותר גשמים והרבה יתושים. בעונה היבשה (יוני-נובמבר) נוח יותר לטייל ברגל, יש פחות יתושים והחופים רחבים יותר.
איך מגיעים למנאוס?
הדרך הנוחה והמהירה ביותר להגיע למנאוס היא בטיסה. נמל התעופה הבינלאומי של מנאוס (Eduardo Gomes, MAO) מחובר בטיסות ישירות לערים מרכזיות בברזיל כמו סאו פאולו, ריו דה ז’נירו ובראזיליה. מישראל, יש צורך בטיסה עם לפחות חניית ביניים אחת. אפשרותה אחרת היא הגעה בסירה או מעבורת מערים כמו בלם (5-7 ימי הפלגה) וסנטרם (2-3 ימים), חוויה ייחודית אך איטית יחסית.
כמה ימים מומלץ לשהות במנאוס?
משך הזמן האידיאלי לביקור במנאוס הוא 5-7 ימים: יום-יומיים לסיור בעיר עצמה ולאתריה ההיסטוריים, יום לסיור במפגש המים וסביבותיו, ו-3-4 ימים לחוויית ג’ונגל עמוקה בלודג’ מחוץ לעיר. אם הזמן מוגבל, 3 ימים הם המינימום המומלץ כדי לחוות את העיר ולצאת לסיור יום בסביבתה. למטיילים שרוצים לחוות בעומק את האמזונס, שבוע ומעלה יאפשר שילוב של העיר, סיורי ג’ונגל, ביקור בכפרים מרוחקים ואולי גם שייט ארוך בנהרות.
האם מנאוס בטוחה למטיילים?
מנאוס, כמו ערים גדולות אחרות בברזיל, מחייבת זהירות סבירה, אך היא נחשבת בטוחה יחסית לתיירים. אזורים תיירותיים כמו מרכז העיר, אזור תיאטרון אמזונס ופונטה נגרה מאובטחים יחסית, במיוחד בשעות היום. מומלץ לנקוט באמצעי זהירות בסיסיים: להימנע מטיולים באזורים לא מוכרים בלילה, לא להציג עושר, לשמור היטב על ציוד יקר ערך, להשתמש בכספת המלון למסמכים חשובים, ולהשתמש במוניות או אובר בלילה במקום בתחבורה ציבורית. בסיורי ג’ונגל מאורגנים, הבטיחות היא בדרך כלל גבוהה, כל עוד נשמעים להוראות המדריכים.
אילו מאכלים מקומיים חובה לטעום במנאוס?
המטבח של מנאוס והאמזונס מציע מאכלים ייחודיים שחובה לטעום: טאקאקה (Tacacá) – מרק חמצמץ עם שרימפס וג’מבו; פיראוקו (Pirarucu) – “הבקלה של האמזונס”, דג מקומי ענק; צלעות טמבאקי (Tambaqui) – דג מקומי נפוץ, בדרך כלל צלוי; פירות אקזוטיים כמו אסאי (Açaí), קופואסו (Cupuaçu), וטוקומה (Tucumã); וטאפה (Vatapá) – תבשיל סמיך עם שרימפס, חלב קוקוס ואגוזים; ופטו נו טוקופי (Pato no Tucupi) – ברווז מבושל עם מיץ מניוק. כמו כן, מומלץ לטעום את המשקאות המקומיים כמו גוארנה (Guaraná) ומיצי פירות טרופיים.
האם צריך חיסונים מיוחדים לפני נסיעה למנאוס?
כן, מומלץ להתחסן לפני נסיעה למנאוס. חיסון נגד קדחת צהובה הוא חובה לרוב המטיילים, ויש לקבלו לפחות 10 ימים לפני הנסיעה. בנוסף, מומלץ לשקול חיסונים נגד דלקת כבד A ו-B, טיפוס, וטטנוס-דיפתריה. חשוב להתייעץ עם רופא או עם מרפאת מטיילים לפחות 6-8 שבועות לפני הנסיעה, כדי לקבל ייעוץ מותאם אישית. כמו כן, האמזונס הוא אזור עם סיכון למלריה, ולכן ייתכן שתצטרכו לקחת תרופה מונעת לפי המלצת הרופא.
מהו מפגש המים (Meeting of Waters) וכיצד להגיע אליו?
מפגש המים הוא תופעה טבעית ייחודית הממוקמת כ-6 ק”מ ממנאוס, שבה שני נהרות – ריו נגרו (בעל מים כהים) וסולימואס (בעל מים בהירים חומים-צהובים) – נפגשים אך אינם מתערבבים למרחק של כ-6 קילומטרים, בגלל הבדלי טמפרטורה, מהירות זרימה וצפיפות. הדרך המומלצת להגיע למפגש המים היא דרך סיור מאורגן בסירה שיוצא מהנמל של מנאוס. רוב הסיורים כוללים גם ביקור בפארק אקולוגי, באכסניית דולפינים וייתכן גם בכפר ילידים. סיורים אלה ניתן להזמין באמצעות סוכנות נסיעות מקומית, דרך המלון או אונליין. הסיורים נמשכים בדרך כלל יום שלם (כ-8 שעות).
איך בוחרים סיור ג’ונגל איכותי במנאוס?
בחירת סיור ג’ונגל איכותי במנאוס דורשת התייחסות למספר גורמים: חפשו חברות עם ביקורות חיוביות ומדריכים מקומיים בעלי ידע והכשרה; בדקו את גודל הקבוצה – קבוצות קטנות (עד 8-10 אנשים) מבטיחות חוויה טובה יותר; התעניינו במסלול המדויק ובפעילויות שנכללות בסיור; בחנו את תנאי הלינה אם מדובר בסיור עם לינה; וודאו שהחברה עובדת באופן אחראי ואתי עם הסביבה והקהילות המקומיות. חברות מובילות לשקול הן Amazon Trees, Amazon Explorer, ו-Iguana Turismo. מומלץ להזמין את הסיור מראש, במיוחד בעונה הגבוהה, ולבקש המלצות ממטיילים אחרים במלון שלכם.
מהן אפשרויות הלינה במנאוס?
מנאוס מציעה מגוון אפשרויות לינה: במרכז העיר ישנם מלונות בדרגות שונות כמו Hotel Millennium ו-Tajmahal Continental Hotel, המתאימים למי שרוצה גישה נוחה לאתרים היסטוריים; באזור פונטה נגרה ישנם מלונות יוקרתיים יותר כמו Tropical Manaus Ecoresort, המציעים נוף לנהר וקרבה לחוף; אפשרות ייחודית היא לודג’ים בג’ונגל כמו Amazon Ecopark Lodge או Juma Amazon Lodge, המציעים חוויה אקולוגית מחוץ לעיר; ולתקציב מוגבל ישנן אכסניות כמו Local Hostel Manaus ו-Manaus Hostel Rio. מומלץ להזמין לודג’ים בג’ונגל מראש, במיוחד בעונה הגבוהה.