כללי

המלצות על מנאוס ברזיל – השער לאמזונס

מנאוס (Manaus) היא אחת הערים המרתקות בברזיל ושער הכניסה העיקרי לאמזונס – יער הגשם הגדול בעולם. העיר, הממוקמת בלב יער האמזונס, מהווה נקודת מפגש ייחודית בין תרבות עירונית מודרנית לבין הטבע הפראי של הג’ונגל. עם היסטוריה עשירה שהחלה בתקופת בום הגומי במאה ה-19, מנאוס היא עיר של ניגודים מרתקים – מבנים מפוארים מתקופת הזוהר שלה לצד שווקים מקומיים תוססים, וכמובן – נקודת היציאה לחקור את אחד האזורים המופלאים והמסתוריים בכדור הארץ.

מנאוס משמשת כבסיס מעולה למטיילים המעוניינים לחקור את האמזונס, ומציעה מגוון רחב של טיולים מאורגנים אל תוך הג’ונגל, שיט בנהרות האדירים, ומפגשים עם מגוון ביולוגי עשיר ותרבויות מקומיות. בנוסף, העיר עצמה מציעה אטרקציות תיירותיות מעניינות, החל מהאופרה המפוארת Teatro Amazonas, דרך מפגש הנהרות המרהיב, ועד לשווקים צבעוניים ומסעדות המציעות את המטבח האמזוני הייחודי.

במדריך זה נסקור את כל מה שמנאוס והסביבה מציעות למטייל – מהטיולים הטובים ביותר בג’ונגל, דרך אטרקציות עירוניות, מקומות לינה, מסעדות מומלצות ועד טיפים שיעזרו לכם להפיק את המיטב מהביקור באזור זה. בין אם אתם מטיילי תרמילאים בחיפוש אחר הרפתקאות, חובבי טבע או מטיילים המחפשים חוויה שונה מהרגיל, מנאוס והאמזונס יספקו לכם חוויה בלתי נשכחת.

היסטוריה ורקע – העיר שנבנתה מתוך בום הגומי

כדי להבין את הייחודיות של מנאוס, חשוב להכיר את ההיסטוריה המרתקת שלה. העיר הוקמה בשנת 1669 כמבצר פורטוגלי בשם “São José do Rio Negro”, אך נותרה יישוב קטן ושולי עד המאה ה-19. המפנה הדרמטי בגורלה של מנאוס החל ב-1879, עם תחילת “בום הגומי” – תקופה שבה הביקוש העולמי לגומי טבעי מעצי ההוואה (Hevea brasiliensis) הפך את האזור למוקד כלכלי עולמי.

בתקופת השגשוג, שנמשכה עד תחילת המאה ה-20, התעשרה מנאוס במהירות והפכה לאחת הערים העשירות והמתוחכמות בעולם. העושר הרב הוביל לבניית מבנים מפוארים בסגנון אירופאי – ביניהם התיאטרון המפורסם Teatro Amazonas, שנחנך בשנת 1896 ומסמל עד היום את תקופת הזוהר של העיר. באותן שנים מנאוס הייתה העיר השנייה בעולם עם תאורת רחוב חשמלית ונהנתה ממערכת חשמל משוכללת אפילו לפני ערים רבות באירופה.

העושר של תקופת הגומי הביא גם לסגנון חיים מופרז: סיפורים על ברוני גומי ששלחו את בגדיהם לכביסה בפריז, שתו שמפניות יקרות מזכוכיות קריסטל שנזרקו אחרי שימוש אחד, והשקיעו הון בבניית ארמונות וחיי מותרות. היו אלה שנות שגשוג מטורפות שהסתיימו באופן פתאומי כאשר הבריטים הצליחו להבריח זרעים של עצי גומי למושבות שלהם בדרום-מזרח אסיה. המטעים היעילים שהוקמו שם שברו את המונופול הברזילאי, וב-1912 מנאוס נכנסה לתקופת שפל כלכלי עמוק.

רק בשנות ה-60 של המאה ה-20 חזרה מנאוס לצמוח, כאשר הממשלה הברזילאית הכריזה על העיר כאזור סחר חופשי. כיום היא מרכז תעשייתי חשוב ובסיס לחקר האמזונס, אך גם יעד תיירותי פופולרי המושך מבקרים מכל העולם שרוצים לחוות את האמזונס.

העיר משלבת באופן מרתק את ההיסטוריה העשירה שלה עם תפקידה הנוכחי כשער לאמזונס. רבים מהמבנים מתקופת הזוהר עדיין עומדים על תילם ומספקים הצצה מרתקת אל העבר המפואר, בעוד שהנמל התוסס והשווקים הססגוניים מציגים את החיים העכשוויים של תושבי העיר והאזור.

מתי כדאי לבקר במנאוס – עונות השנה והאקלים

האקלים במנאוס הוא טרופי לח לאורך כל השנה, אך ישנם הבדלים משמעותיים בין העונה הגשומה לעונה היבשה יחסית, שכדאי להכיר לפני שמתכננים את הביקור:

העונה הגשומה (דצמבר עד מאי): בתקופה זו יורדים גשמים כבדים, לעתים על בסיס יומיומי. מפלס הנהרות עולה באופן דרמטי, והג’ונגל מוצף חלקית. היתרון הגדול של עונה זו הוא האפשרות להגיע בסירות למקומות שבעונה היבשה אינם נגישים. בעונת הגשמים ניתן לשוט בין העצים המוצפים (הנקראים איגאפו – Igapó), חוויה מרהיבה ומיוחדת. הצמחייה בתקופה זו בשיא פריחתה והירוק עז במיוחד. מצד שני, הגשמים עלולים לשבש תוכניות טיול, והלחות והחום יכולים להיות מעיקים במיוחד.

העונה היבשה (יוני עד נובמבר): זוהי העונה המועדפת על רוב המטיילים. הגשמים מועטים יותר, מפלס הנהרות יורד וחושף חופי חול לבנים לאורך הנהרות. בתקופה זו קל יותר לצפות בבעלי חיים המגיעים לשתות מים בנהרות המתכווצים. זו גם העונה הטובה ביותר לטיולי הליכה ביער, שכן הקרקע פחות בוצית. הטמפרטורות נעימות יותר בממוצע (אם כי עדיין חמות), והלחות נמוכה יחסית, מה שהופך את הטיול לנוח יותר.

בכל עונה שתבחרו, הטמפרטורות במנאוס נעות בדרך כלל בין 23°C ל-31°C, עם לחות גבוהה (לרוב מעל 80%). הקיץ (דצמבר עד פברואר) הוא החם והלח ביותר, בעוד שהחורף (יוני עד אוגוסט) מביא מעט הקלה מהחום.

המלצות מיוחדות בהתאם לעונות השנה:

פסטיבל בואי קאפרה (Boi Bumba): אם אתם מתכננים לבקר ביוני, שקלו להשתתף בפסטיבל הפולקלור האמזוני המרהיב המתקיים בפאריטינס (Parintins), עיירה הנגישה בסירה ממנאוס. זהו אירוע תרבותי ייחודי המשלב מוסיקה, ריקודים ותלבושות מרהיבות, המכונה לעתים “הקרנבל של האמזונס”.

תופעת מפגש הנהרות: ניתן לראות את מפגש הנהרות המפורסם – שם נהר ריו נגרו השחור פוגש את נהר סולימואס החומים – במשך כל השנה, אך הניגוד בין צבעי המים בולט במיוחד בעונה היבשה.

צפייה בדולפינים ורודים: העונה היבשה היא הזמן הטוב ביותר לצפות בדולפינים הוורודים הנדירים של האמזונס, כאשר הם מרוכזים יותר בנהרות המצטמצמים.

לסיכום, העונה היבשה (יוני עד נובמבר) היא הזמן האופטימלי למרבית המטיילים, עם עדיפות לחודשים יולי-אוגוסט שמציעים את התנאים הטובים ביותר לטיולים. עם זאת, לאוהבי הטבע והצמחייה המעוניינים בחוויה ייחודית של שיט בין עצים מוצפים, גם העונה הגשומה מציעה קסם משלה – בפרט בחודשים מרץ-אפריל, כאשר מפלס המים בשיאו.

טיולים בג’ונגל האמזוני – חוויה בלתי נשכחת

אחת הסיבות העיקריות שבגללן מטיילים מגיעים למנאוס היא כמובן האפשרות לצאת לטיולים בג’ונגל האמזוני המופלא. ישנם מגוון רחב של אפשרויות טיול, החל מסיורים יומיים ועד למסעות עומק של כמה ימים בלב הג’ונגל. הנה סקירה מקיפה של האפשרויות העומדות בפניכם:

סוגי טיולים וחוויות בג’ונגל

לודג’ים באמזונס: זוהי אחת האפשרויות הנוחות יחסית לחוות את הג’ונגל. הלודג’ים הם בתי הארחה הממוקמים בתוך הג’ונגל או על גדות הנהר, ומציעים תנאים נוחים יחסית יחד עם גישה ישירה לטבע. מהלודג’ים יוצאים לפעילויות יומיות כגון הליכה בג’ונגל, שיט בקנו, צפייה בבעלי חיים ודיג פיראניות. היתרון הגדול הוא שניתן לחזור בסוף היום למיטה נוחה ולארוחה חמה. טיולי לודג’ים נמשכים בדרך כלל 2-4 ימים.

לודג’ים מומלצים במיוחד כוללים את:

  • Amazon Tupana Lodge – לודג’ איכותי עם דגש על אקולוגיה וקיימות, ממוקם כ-3 שעות נסיעה מהעיר על נהר ריו נגרו.
  • Juma Amazon Lodge – לודג’ מרוחק יותר (כ-100 ק”מ ממנאוס) המציע בקתות על עמודים בלב היער, עם אפשרות לצפות בזריחות ושקיעות מרהיבות.
  • Amazon Ecopark Lodge – אופציה קרובה יחסית לעיר (כשעה בסירה), המציעה מגוון פעילויות כולל מפגש עם קופים ודולפינים ורודים באזור.

מחנות ג’ונגל: לחובבי ההרפתקאות, מחנות הג’ונגל מציעים חוויה אותנטית יותר. אלו הם מחנות בסיסיים שמוקמים בלב הג’ונגל, ובהם ישנים בהמוקים (ערסלים) או במיטות פשוטות מתחת לגג קש. מחנות הג’ונגל מאפשרים להגיע עמוק יותר לתוך היער ולראות אזורים פחות מתוירים. החוויה יותר בסיסית מבחינת תנאים, אך גם אותנטית יותר.

מדריכים מובילים לטיולי מחנה ג’ונגל:

  • אלסו לימה (Alsu Lima) – אחד המדריכים המוערכים ביותר באזור, ידוע בידע העצום שלו על הג’ונגל וביחס האישי. מטיילים רבים מספרים על חוויות יוצאות דופן איתו ועם אשתו פאולה. טיולים איתו כוללים מסלולים מותאמים אישית, לינה בהמוקים, דיג פיראניות, חיפוש תנינים בלילה וצעידות לימוד בג’ונגל.
  • גילמר מ-Amazon Great Tours – מדריך ותיק המכיר את הג’ונגל כמו את כף ידו. מציע טיולים עמוקים לאזורים מרוחקים יותר באמזונס, עם דגש על למידת טכניקות הישרדות והכרת הצמחייה המקומית.
  • Green Tours Manaus – חברה המתמחה בטיולים אקולוגיים עם דגש על שמירת טבע וקיימות. טיולי העומק שלהם כוללים ביקור בקהילות מקומיות והיכרות עם אורח החיים המסורתי באמזונס.

שיט בנהר: אפשרות נוספת היא לשכור סירה עם צוות ולשוט לאורך נהר האמזונס וזרועותיו. טיולים אלו מאפשרים לכם לראות מגוון רחב של נופים ובתי גידול שונים, מיערות מוצפים ועד לכפרים נידחים לאורך הנהר. טיולי שיט יכולים להימשך מיום אחד ועד לשבוע או יותר, תלוי בתקציב ובזמן העומד לרשותכם.

אחת החוויות המיוחדות ביותר בטיולי שיט היא ביקור באזור מפגש הנהרות – המקום בו נהר ריו נגרו השחור פוגש את נהר סולימואס (Amazon) בעל המים החומים. בגלל הבדלי הטמפרטורה, המהירות וצפיפות המים, שני הנהרות זורמים זה לצד זה לאורך כ-6 ק”מ בלי להתערבב, יוצרים מראה דרמטי של גבול ברור בין מים שחורים וחומים.

טיפים חשובים לבחירת טיול ג’ונגל

בחירת מדריך/חברה: זהו אולי הגורם החשוב ביותר שישפיע על חווית הטיול שלכם. חפשו המלצות עדכניות מטיילים אחרים, קראו ביקורות באתרי תיירות, ובדקו האם המדריכים דוברי אנגלית (אם אינכם דוברי פורטוגזית). מדריך טוב יהפוך את הטיול לחוויה חינוכית ומרתקת, בעוד שמדריך חלש עלול להפוך את החוויה למשעממת או אפילו מסוכנת.

מניסיונם של מטיילים רבים, עדיף לעתים לשלם קצת יותר עבור מדריך איכותי מאשר לחסוך ולהתפשר על חוויית הג’ונגל. כפי שכתב אחד המטיילים: “אלסו לימה הוא אחד המדריכים המומלצים ביותר, ובצדק! חזרנו מטיול בן 4 ימים בג’ונגל איתו ואשתו הנחמדה פאולה. נהנינו מכל רגע, הידע והמקצועיות שלו הפכו את הטיול לחוויה בלתי נשכחת.”

משך הטיול: טיולים קצרים של יום-יומיים יאפשרו לכם לטעום מחוויית הג’ונגל, אך לא להגיע לאזורים מרוחקים יותר. אם הזמן מאפשר, מומלץ לצאת לטיול של לפחות 3-4 ימים כדי לחוות באמת את הג’ונגל, להתרחק מאזורים תיירותיים יותר ולהגביר את הסיכוי לצפות במגוון רחב של בעלי חיים.

קבוצה מול טיול פרטי: טיולים בקבוצות קטנות (עד 6-8 אנשים) מומלצים יותר מקבוצות גדולות. הם מאפשרים חוויה אינטימית יותר והזדמנות טובה יותר לראות בעלי חיים (שנבהלים מרעש של קבוצות גדולות). טיולים פרטיים עולים יותר, אך מאפשרים גמישות והתאמה מלאה לרצונותיכם.

ציוד שכדאי להביא:

  • בגדים קלים ונוחים שמתייבשים מהר
  • נעליים סגורות עמידות במים (סנדלי טיולים או נעלי הליכה)
  • כובע רחב שוליים
  • קרם הגנה מהשמש
  • דוחה יתושים חזק (עדיף עם DEET)
  • פנס ראש עם סוללות רזרביות
  • שקית אטומה למים לציוד אלקטרוני
  • תרופות אישיות
  • משקפי שמש
  • מימייה

בריאות ובטיחות: האזור מוגדר כאזור סיכון למלריה, לכן מומלץ להתייעץ עם רופא לפני הנסיעה לגבי חיסונים ותרופות מניעה. קחו בחשבון שבג’ונגל הלחות גבוהה מאוד והטמפרטורות יכולות להגיע ל-30-35 מעלות, לכן הקפידו לשתות הרבה מים ולהימנע מחשיפה ממושכת לשמש.

הג’ונגל הוא עולם אחר לגמרי“, מספר מטייל ותיק. “הרעשים, הריחות, הצבעים – זו חוויה רב-חושית שאי אפשר באמת להסביר במילים. פשוט צריך להיות שם ולחוות. אבל לא פחות חשוב – להגיע מוכנים כדי למקסם את החוויה.”

פעילויות מיוחדות בטיולי הג’ונגל

דיג פיראניות: אחת החוויות הפופולריות בטיולי אמזונס היא דיג פיראניות. למרות הסרטים של הוליווד, רוב מיני הפיראניות אינם תוקפניים כלפי בני אדם, אך הם בהחלט דגים טורפים מרתקים. המדריכים יספקו לכם חכות פשוטות עם פיתיון (בדרך כלל חתיכות בשר), וילמדו אתכם את טכניקת הדיג המיוחדת. זו פעילות מהנה במיוחד לילדים ולמבוגרים כאחד.

חיפוש תנינים בלילה: בשעות הלילה, המדריכים לוקחים את המטיילים לסיור בסירות קטנות לחיפוש תנינים. באמצעות פנסים, הם מאתרים את העיניים האדומות המנצנצות של התנינים על פני המים. לעתים, המדריכים המיומנים אף תופסים תנינים קטנים להדגמה (ומשחררים אותם מיד לאחר מכן). זוהי חוויה מסמרת שיער אך בטוחה לחלוטין בליווי מדריכים מקצועיים.

שחייה בנהר: בחלק מהאזורים הבטוחים (ללא תנינים או פיראניות), ניתן אף לשחות במי הנהר. החוויה של שחייה בלב הג’ונגל, כשמסביב רק ירוק, היא חוויה בלתי נשכחת.

צפייה בדולפינים ורודים: האמזונס הוא ביתם של דולפיני הנהר הוורודים הנדירים. במספר מוקדים לאורך הנהר, ובמיוחד באזור מפגש הנהרות, ניתן לראות דולפינים אלה שוחים ומציצים מדי פעם מעל פני המים. זו תופעת טבע מרהיבה הייחודית לאזור זה.

ביקור בקהילות מקומיות: חלק מהטיולים כוללים ביקור בכפרים של תושבים מקומיים או קהילות ילידיות. זוהי הזדמנות ללמוד על אורח החיים המסורתי לאורך נהר האמזונס, להכיר את התרבות המקומית ולרכוש מלאכות יד אותנטיות. חשוב לכבד את התרבות המקומית ולא להתנהג כאילו תושבי הכפרים הם “אטרקציה תיירותית”.

אחת המטיילות שחזרה לאחרונה מטיול ג’ונגל שיתפה: “הרגעים הקסומים ביותר היו דווקא השקטים – להקשיב לקולות היער בשקט הלילה, לצפות בזריחה מעל הנהר כשהערפל מתפזר לאיטו, ולהרגיש שאתה חלק ממשהו גדול וקדום. אלו הרגעים שנשארים איתך הרבה אחרי שחוזרים הביתה.

אטרקציות ומקומות לביקור בעיר מנאוס

למרות שמנאוס משמשת בעיקר כשער כניסה לאמזונס, העיר עצמה מציעה מספר אטרקציות מעניינות שכדאי לבקר בהן לפני או אחרי הטיול בג’ונגל. למרות דעות מסוימות הטוענות שמנאוס היא “עיר אפורה ומשעממת” וש”אין מה להשקיע בה יותר מיום התארגנות”, ישנם אתרים היסטוריים ותרבותיים שבהחלט שווים ביקור:

אתרים תרבותיים והיסטוריים

תיאטרון אמזונס (Teatro Amazonas): זהו ללא ספק האייקון הבולט ביותר של מנאוס, ומבנה מרשים המעיד על העושר המופלג של תקופת בום הגומי. התיאטרון נבנה בין השנים 1884-1896 בסגנון ניאו-קלאסי, כאשר כמעט כל חומרי הבנייה יובאו מאירופה – החל מאבני השיש הקארארה מאיטליה, דרך הברזל מאנגליה ועד לאריחי הקרמיקה מצרפת. הכיפה המרשימה צבועה בצבעי דגל ברזיל וניתן לראותה מרחוק.

הביקור כולל סיור מודרך (גם באנגלית) שמסביר על ההיסטוריה המרתקת של המבנה ועל תקופת הזוהר של מנאוס. אם תתמזל מזלכם, תוכלו אף להצטרף למופע של התזמורת הסימפונית המקומית או לאחד האירועים התרבותיים המתקיימים במקום.

  • כתובת: Praça São Sebastião, Centro, Manaus
  • שעות פתיחה: כל יום 9:00-17:00 (למעט בימים בהם מתקיימים אירועים מיוחדים)
  • עלות כניסה: כ-20 ריאל ברזילאי

פלאסיו ריו נגרו (Palácio Rio Negro): ארמון מפואר נוסף מתקופת הגומי שהיה בעברו ביתו של סוחר גומי עשיר, ולאחר מכן שימש כמשכן למושל האזור. כיום המבנה משמש כמרכז תרבות המציג תערוכות מתחלפות של אמנות אמזונית. הגנים המטופחים של הארמון מהווים פינת חמד נעימה בלב העיר.

המרכז ההיסטורי של מנאוס: טיול רגלי באזור המרכז ההיסטורי (Centro) יחשוף בפניכם מבנים מרשימים נוספים מתקופת הזוהר של העיר. אזור Praça São Sebastião (הכיכר מול התיאטרון) מרוצף באריחים בדוגמת הגלים השחור-לבנים המפורסמים הדומים לטיילת קופקבנה בריו דה ז’נרו. בסמוך תוכלו לראות גם את הכנסייה היפה של סאו סבסטיאו ובניינים קולוניאליים מרהיבים.

שווקים ואותנטיות מקומית

מרקדו מוניסיפל אדולפו ליסבואה (Mercado Municipal Adolpho Lisboa): השוק העירוני המרכזי של מנאוס הוא חגיגה צבעונית לחושים. המבנה עצמו, שנבנה ב-1883 בהשראת השוק הצף Le Halles בפריז, הוא אתר ארכיטקטוני מרשים. בפנים תמצאו דוכנים רבים המוכרים הכל – מפירות אקזוטיים של האמזונס, דרך תבלינים, בשר ודגים, ועד למלאכות יד מקומיות ותרופות מסורתיות.

זהו מקום נהדר לטעום פירות מיוחדים שלא תמצאו בשום מקום אחר בעולם כמו קופואסו (cupuaçu), באקורי (bacuri) ואסאי (açai) – פרי סגול עשיר בנוגדי חמצון שמשמש להכנת קערות מזינות פופולריות בכל ברזיל.

שוק הדגים: הממוקם סמוך לנמל המרכזי, שוק הדגים של מנאוס הוא חוויה אותנטית של האמזונס. כאן תוכלו לראות את מגוון הדגים העצום של הנהר, כולל דגים ענקיים כמו הפיראיבה (Piraiba) שיכול להגיע למשקל של מעל 200 ק”ג, הפיראררה (Pirarucu) הנחשב ל”בקר של הנהר”, וכמובן – מיני פיראניות שונים.

מבקרים אחדים עשויים למצוא את הריחות והמראות של השוק עזים מדי, אך זוהי הצצה אמיתית לחיי היומיום של תושבי המקום. עדיף להגיע בשעות הבוקר המוקדמות כשהסחורה הטרייה מגיעה.

שוק גאלריה דוס רמדיוס (Galeria dos Remédios): שוק קטן ומעניין המתמחה בתרופות מסורתיות, צמחי מרפא וקמעות של האמזונס. ניתן למצוא כאן תערובות צמחים הנחשבות כמרפאות מחלות שונות, שמנים אתריים וחפצים המשמשים בפרקטיקות רוחניות מקומיות.

אחד המוצרים המפורסמים הוא “מרפא הכל” (Pau D’Arco או Lapacho) – קליפת עץ הנחשבת כבעלת סגולות אנטי-דלקתיות ואנטי-סרטניות. זהו מקום מרתק להצצה אל עולם הידע המסורתי של תושבי האמזונס, גם אם אינכם מתכוונים לרכוש דבר.

מוזיאונים וחינוך

מוזיאון האמזונס (Museu do Amazonas): מוזיאון מלמד המציג את ההיסטוריה הטבעית והאנושית של אזור האמזונס. התצוגות כוללות ממצאים ארכיאולוגיים של תרבויות ילידיות, פוחלצים של בעלי חיים מקומיים, וביתנים המסבירים על האקולוגיה המורכבת של יער הגשם.

INPA – המכון הלאומי למחקר אמזוני: מרכז מחקר חשוב המציע סיורים מודרכים בשטחו, בהם ניתן לראות בעלי חיים מקומיים כמו מנטיס (דג האמזונס הענק), תנינים ואפילו הפקיר – חיות מיוחדות דמויות חזירים. יש כאן גם גן בוטני קטן המציג את הצמחייה הייחודית של האזור, והדרכות על המחקרים הסביבתיים המתבצעים במקום.

CIGS – מרכז המשמר הילידי: מרכז תרבותי וסביבתי המציג את אורח החיים המסורתי של קבוצות ילידים באמזונס. ניתן לראות כאן שחזורים של בתים מסורתיים, לימוד על תרבות הילידים, ואף מפגש עם בעלי חיים מקומיים.

אתרי טבע בקרבת העיר

מפגש הנהרות (Encontro das Águas): כ-20 ק”מ דרומית-מזרחית למנאוס מתרחשת אחת התופעות הטבעיות המרהיבות ביותר באזור – מפגש הנהרות ריו נגרו וסולימואס. בגלל השוני בטמפרטורה, צפיפות, מהירות זרימה וכמות החלקיקים המומסים, שני הנהרות זורמים זה לצד זה לאורך מספר קילומטרים בלי להתערבב – יוצרים קו גבול דרמטי בין המים השחורים והחומים. התופעה הטבעית הזו מושכת תיירים רבים, וניתן להגיע אליה במסגרת סיורים יומיים מהעיר.

פארק הלאומי ז’או (Parque Nacional do Jaú): למטיילים עם זמן נוסף, פארק לאומי זה הוא אחד הפארקים המרשימים ביותר באמזונס. נדרשת נסיעה ארוכה יותר מהעיר, אך החוויה שווה את המאמץ. הפארק מציע הצצה לאמזונס בצורתו הטבעית ביותר, כולל מפלים, מסלולי טיולים ומגוון ביולוגי עצום.

פראיה דה לואה (Praia da Lua – חוף הירח): חוף חול לבן מרהיב הממוקם על נהר ריו נגרו, במרחק כשעה בסירה ממנאוס. זהו מקום נהדר לבלות יום רגוע של שחייה ורחצה בשמש. החוף קיבל את שמו בזכות העיקולים הירחיים שלו, והוא אופציה מצוינת למי שמחפש לברוח מהמולת העיר.

מטייל ישראלי שביקר לאחרונה במנאוס שיתף: “בסך הכל חשבתי שאעביר במנאוס יום או יומיים לפני שאצא לג’ונגל, אבל מצאתי את עצמי נשאר כמעט שבוע שלם. השילוב של ההיסטוריה המרתקת עם האווירה האמזונית הייחודית פשוט קסם לי. במיוחד אהבתי לשוטט בין השווקים ולדבר עם המקומיים, שלמרות קשיי השפה, היו תמיד מסבירי פנים וסקרנים לגבי ישראל.”

מקומות לינה מומלצים במנאוס

מנאוס מציעה מגוון אפשרויות לינה לכל תקציב – מהוסטלים פשוטים ועד למלונות יוקרה. הנה כמה המלצות לפי קטגוריות:

הוסטלים ואפשרויות תקציביות

Hostel Manaus – הוסטל נחמד במיוחד במרכז העיר, עם אווירה חברותית ונעימה. מציע חדרי דורמס וחדרים זוגיים, חצר פנימית ואזור משותף גדול עם אווירה טובה. יש כיורים גדולים וחבלי תלייה לכביסה. הצוות מסייע בארגון טיולים לאמזונס ומספק מידע שימושי על העיר. מקום מצוין למטיילים המחפשים לפגוש מטיילים אחרים ולקבל המלצות.

  • כתובת: Rua Lauro Cavalcante, 231, Centro, Manaus
  • מחיר: החל מ-35 ריאל ברזילאי למיטה בדורם

Local Hostel Manaus – הוסטל חדש יחסית עם מיקום מרכזי ועיצוב מודרני. הבעלים הם זוג צעיר שאוהב לטייל ויודע מה מטיילים צריכים. מציע חדרים משותפים ופרטיים, מטבח משותף מאובזר היטב, וסיוע בארגון טיולים. האווירה חברותית וישנן פעילויות משותפות כמו ערבי בירה וסרטים.

  • כתובת: Rua 10 de Julho, 686, Centro, Manaus
  • מחיר: החל מ-40 ריאל למיטה בדורם

Guesthouse Manaus – אפשרות ביניים נחמדה בין הוסטל למלון, ממוקמת באזור שקט יחסית אך עדיין במרחק הליכה מהמרכז. מציעה חדרים פרטיים במחירים סבירים, ארוחת בוקר טובה, וצוות ידידותי. מקום מצוין למטיילים המחפשים קצת יותר פרטיות מהוסטל אך עדיין במחיר תקציבי.

מלונות ברמה בינונית

Hotel do Largo – מלון נחמד הממוקם בבניין היסטורי משופץ במרכז העיר, במרחק הליכה קצר מהתיאטרון אמזונס. החדרים נקיים ומרווחים, עם מיזוג אוויר (חיוני במנאוס!), וארוחת בוקר טובה כלולה במחיר. הצוות דובר אנגלית ברמה סבירה ויכול לסייע בארגון סיורים.

  • כתובת: Largo de São Sebastião, 250, Centro, Manaus
  • מחיר: החל מ-180 ריאל ללילה לחדר זוגי

Go Inn Manaus – מלון מודרני ונקי עם חדרים מרווחים, מרחק קצר ממרכז הקניות. נמצא בקרבת תחנות אוטובוס ציבורי ובעל נגישות טובה. המחירים הוגנים ביחס לאיכות, והמלון מציע בריכת שחייה קטנה על הגג – מושלם לרענון אחרי יום חם בעיר. ארוחת הבוקר כוללת פירות טרופיים טריים ואפשרויות מקומיות.

אופציות יוקרה

Villa Amazônia – מלון בוטיק יוקרתי הממוקם בבית אחוזה משופץ מתקופת בום הגומי. המלון משלב בין ארכיטקטורה היסטורית לנוחות מודרנית, עם חדרים מעוצבים בטעם רב. יש בריכה מרעננת בחצר הפנימית, וארוחת בוקר גורמה עשירה. השירות אישי ומצוין, והצוות יכול לעזור בארגון סיורים פרטיים איכותיים.

  • כתובת: Rua Ramos Ferreira, 1116, Centro, Manaus
  • מחיר: החל מ-550 ריאל ללילה

Tropical Manaus Ecoresort – מלון יוקרה הממוקם מחוץ למרכז העיר, על גדות נהר ריו נגרו. מציע חדרים מרווחים עם נוף לנהר או לג’ונגל, בריכה גדולה, מגרשי טניס וספא. המלון עצמו ממוקם בתוך שמורה פרטית הכוללת שבילי הליכה בג’ונגל, ויש בו גם מסלול גולף של 9 גומות. אופציה נהדרת למי שרוצה לשלב בין נוחות לחוויית אמזונס.

טיפים לבחירת מקום לינה

מיקום: התמקדו באזור Centro (המרכז) או ליד Praça São Sebastião אם אתם רוצים להיות קרובים לאטרקציות העיקריות. אזור Adrianópolis ידוע כאזור היוקרתי יותר של העיר, בעוד שאזורים כמו São Geraldo או Aleixo נוחים לגישה אך פחות תיירותיים.

מיזוג אוויר: זהו פריט חובה במנאוס! הטמפרטורות והלחות גבוהות לאורך כל השנה, וחדר ללא מיזוג אוויר עלול להפוך את הלילה לבלתי נסבל.

הזמנה מראש: בעונת התיירות (יוני-אוגוסט) וסביב אירועים מיוחדים כמו פסטיבל בואי קאפרה, מומלץ להזמין מקום לינה מראש.

ארגון טיולים: רבים ממקומות הלינה מציעים סיוע בארגון טיולים לג’ונגל. זוהי אופציה נוחה, אך לא תמיד המשתלמת ביותר. שווה להשוות מחירים ולבדוק חוות דעת לפני הזמנת טיול דרך המלון/הוסטל.

מטייל שהתארח לאחרונה ב-Hostel Manaus שיתף: “החלטנו להוסיף עוד לילה במנאוס כדי לחוות את העיר קצת יותר, והצוות של ההוסטל היה פשוט מדהים. הם הציעו לנו פינות חמד שלא מופיעות במדריכים, והכירו לנו מדריך מקומי שלקח אותנו לשוק דגים אותנטי בו היינו הישראלים היחידים. מעבר לזה, האווירה החברתית בהוסטל אפשרה לנו להכיר מטיילים אחרים ולשמוע המלצות שהפכו את הביקור שלנו בג’ונגל למושלם.”

אוכל ומסעדות – טעמים של האמזונס

המטבח של מנאוס והאמזונס הוא חוויה קולינרית ייחודית המשלבת השפעות ילידיות, פורטוגזיות ואפריקאיות, יחד עם חומרי גלם מקומיים שקשה למצוא במקומות אחרים בעולם. זוהי הזדמנות לטעום טעמים חדשים ולהתנסות במאכלים שאולי לא תפגשו בשום מקום אחר.

מאכלים מקומיים שחובה לנסות

פיראררוקו (Pirarucu): המכונה “מלך דגי האמזונס”, זהו אחד הדגים הגדולים ביותר במים מתוקים בעולם, שיכול להגיע לאורך של עד 3 מטרים. הבשר שלו לבן, עבה וכמעט ללא עצמות, עם טעם עדין. הדג מוגש בדרך כלל צלוי או מבושל ברוטב דומיניקני עשיר.

Tacacá: מרק מסורתי של האמזונס המוגש בקערה עשויה מדלעת, המכיל ג’מבו (תולעי דקל), tucupi (רוטב צהוב העשוי מיוקה), ג’אמבו (שרימפס מקומי) ועלי ג’מבו (צמח מקומי בעל תחושה מאלחשת). זהו מאכל מיוחד המוגש לרוב בדוכני רחוב בשעות אחר הצהריים.

Tambaqui: דג מקומי פופולרי אחר, בדרך כלל מוגש כ”Tambaqui na brasa” – הצלעות של הדג צלויות על גריל עם תיבול מקומי. הבשר עסיסי ועשיר בטעם.

מוקצ’יקה (Moqueca Amazonense): תבשיל דגים עשיר בקרם קוקוס, שמן דקלים, עגבניות, פלפלים, בצל וכוסברה. גרסת האמזונס שונה מעט מהמוקצ’יקה של באהיה הידועה יותר, ומשתמשת בדגים מקומיים של האזור.

אסאי (Açaí): פרי סגול-כהה הגדל על עצי דקל באמזונס. בברזיל, ובמיוחד באזור האמזונס, נהוג לאכול אותו כמחית קפואה המוגשת בקערה עם גרנולה, פירות טריים ודבש. זהו מאכל מזין מאוד ופופולרי במיוחד בקרב המקומיים.

מסעדות מומלצות

Banzeiro – אחת המסעדות המוערכות ביותר במנאוס, בניהולו של השף פליפה שאיר המתמחה במטבח האמזונס המודרני. המסעדה משתמשת בחומרי גלם מקומיים בדרך יצירתית, והמנות מעוצבות בצורה אמנותית. חובה לנסות את הפיראררוקו המיוחד שלהם או את תבשיל הדגים Caldeirada.

  • כתובת: Rua Libertador, 102, Nossa Senhora das Graças, Manaus
  • מחיר: יקר יחסית לאזור, אך שווה את החוויה

Tambaqui de Banda – מסעדה פשוטה יותר המתמחה בדג הטמבאקי המקומי. האוכל אותנטי, המחירים סבירים, והאווירה מקומית. מקום מצוין לארוחת צהריים עסיסית אחרי סיור בעיר.

  • כתובת: Avenida Tancredo Neves, 9, Parque 10 de Novembro, Manaus

Coco Bambu Manaus – רשת ברזילאית איכותית המתמחה במאכלי ים ודגים. אמנם לא הכי מקומית, אך מציעה תפריט עשיר עם מנות אמזוניות לצד מאכלים ברזילאיים פופולריים אחרים. מסעדה טובה לערב נחמד עם חברים או בן/בת זוג.

Choupana – מסעדה ותיקה במנאוס המציעה מאכלי דגים מסורתיים ומעט יותר מתוחכמים. המקום מומלץ במיוחד לארוחת ערב, והוא פופולרי בקרב המקומיים העשירים יותר והתיירים.

שווקים ואוכל רחוב

אחת הדרכים הטובות ביותר לטעום את המטבח המקומי היא דווקא בשווקים וברחובות:

Mercado Municipal Adolpho Lisboa – מלבד הקניות, השוק מציע גם דוכני אוכל קטנים המוכרים מאכלים מקומיים. זה המקום לנסות את ה-Tacacá המסורתי או את מיצי הפירות הטרופיים האקזוטיים של האמזונס.

Ponta Negra Beach – לאורך הטיילת של חוף פונטה נגרה פזורים דוכני אוכל רבים המציעים דגים צלויים, מאכלים מקומיים וקוקטיילים. האווירה נעימה במיוחד בערב, עם נוף לנהר.

אזור Largo de São Sebastião – בערב, הכיכר מתמלאת בדוכני אוכל רחוב מקומיים. זה מקום נהדר לנסות את ה-Espetinhos (שיפודי בשר ברזילאיים) או Tapiocas (מעין קרפים העשויים מקמח מניוק).

פירות אקזוטיים ומשקאות מקומיים

האמזונס הוא מקור לפירות נדירים וייחודיים שכדאי לנסות:

  • קופואסו (Cupuaçu): קרוב משפחה של הקקאו עם ציפה חמצמצה-מתקתקה המשמשת למיצים, גלידות וקינוחים.
  • באקורי (Bacuri): פרי צהוב עם ציפה מתקתקה וריחנית, פופולרי בקינוחים ומיצים.
  • טוקומא (Tucumã): פרי כתום עם טעם ייחודי, לעתים קרובות מוגש בכריכי בוקר מקומיים.

בתחום המשקאות, אל תפספסו:

  • קשאסה (Cachaça) מקומית: הליקר הברזילאי המפורסם, אך באמזונס מייצרים גרסאות מיוחדות המתובלות בפירות ועשבי תיבול מקומיים.
  • גוארנה (Guaraná): משקה אנרגיה טבעי המופק מזרעי צמח מקומי, בעל טעם מתקתק ייחודי.

מטיילת ישראלית שיתפה את חוויתה הקולינרית במנאוס: “הטעמים כאן שונים מכל מה שהכרתי קודם. המנה שהכי אהבתי הייתה הפיראררוקו ברוטב Tucupi עם פאפריקה מקומית חריפה. הפתעה גדולה הייתה דווקא הפירות – במיוחד האסאי והקופואסו שהפכו לארוחת הבוקר הקבועה שלי. חייבת לציין שהשילוב של ללכת לשווקים בבוקר, לטעום דברים שאפילו לא ידעתי את שמם, ולדבר עם המוכרים המקומיים – זה היה חלק משמעותי מהחוויה של האמזונס.

טיפים מעשיים למטיילים במנאוס והאמזונס

כדי להפיק את המיטב מהביקור במנאוס והאזור, הנה כמה טיפים מעשיים שיעזרו לכם לתכנן את הטיול בצורה טובה יותר:

תכנון וארגון

משך הביקור: הקדישו לפחות 5-7 ימים לאזור מנאוס והאמזונס. יום-יומיים בעיר עצמה ולפחות 3-4 ימים לטיול בג’ונגל (טיולים קצרים יותר לא מאפשרים להגיע לאזורים המרוחקים יותר).

הגעה: למנאוס יש נמל תעופה בינלאומי (Eduardo Gomes International Airport – MAO) המקושר לערים העיקריות בברזיל ואף לכמה יעדים בינלאומיים. אפשר גם להגיע בסירה מערים אחרות באמזונס, אך זו דרך איטית יותר (אם כי מאוד חווייתית).

הזמנות מראש: מומלץ להזמין את טיולי הג’ונגל מראש, במיוחד בעונת התיירות (יוני-אוגוסט). ניתן לעשות זאת דרך אתרי אינטרנט אמינים או לחכות להגעה למנאוס ולהזמין דרך סוכנויות מקומיות או דרך בית המלון.

חיסונים: התייעצו עם רופא מטיילים לפחות חודש לפני הנסיעה. בדרך כלל מומלץ להתחסן נגד צהבת, טיפוס הבטן וחום צהוב. האזור נחשב גם כאזור סיכון למלריה, ולכן כדאי לשקול נטילת תרופה מניעתית.

בטיחות ובריאות

מים: אל תשתו מי ברז במנאוס. השתמשו במים מבקבוקים סגורים, גם לצחצוח שיניים. בג’ונגל עצמו, המדריכים בדרך כלל מספקים מים מטוהרים.

הגנה מיתושים: האמזונס ידוע ביתושים שלו. הביאו דוחה יתושים חזק (רצוי עם DEET בריכוז של לפחות 30%), לבשו בגדים ארוכים בערב ובטיולי ג’ונגל, ושקלו לקחת איתכם רשת נגד יתושים אם אתם מתכננים לישון במחנות ג’ונגל בסיסיים.

ערכת עזרה ראשונה: מומלץ לקחת ערכה בסיסית הכוללת תרופות לכאבים, לשלשול, לבחילות, חומר חיטוי לפצעים, פלסטרים ותרופות אישיות.

ביטוח נסיעות: חובה לעשות ביטוח נסיעות הכולל הטסה רפואית וכיסוי לפעילויות בג’ונגל. בתוך האמזונס אתם לעתים ימים רבים של נסיעה מבתי חולים מודרניים.

תקשורת וכסף

אינטרנט וטלפון: רכשו כרטיס SIM מקומי בהגיעכם לברזיל (חברות כמו Vivo או Claro). בעיר מנאוס יש כיסוי סלולרי טוב, אבל ברגע שנכנסים לג’ונגל הקליטה נעלמת לחלוטין. הודיעו למשפחה ולחברים שתהיו מחוץ לטווח תקשורת במהלך הטיול בג’ונגל.

כסף: קחו מספיק מזומן איתכם לטיולים בג’ונגל, שכן אין כספומטים או אפשרות לשלם בכרטיס אשראי מחוץ לעיר. בעיר מנאוס יש כספומטים בקניונים ובבנקים, אך לא כולם מקבלים כרטיסים זרים.

שפה: הפורטוגזית היא השפה השלטת, ומעט מאוד אנשים מחוץ לתעשיית התיירות דוברים אנגלית. שווה ללמוד כמה ביטויים בסיסיים בפורטוגזית או להוריד אפליקציה לתרגום.

ציוד וביגוד

בגדים: הביאו בגדים קלים ונוחים העשויים מחומרים נושמים (כותנה, פולאר). לטיולים בג’ונגל מומלץ בגדים ארוכים וקלים להגנה מפני יתושים ושריטות, וכן בגדים כהים (בגדים בהירים מושכים יתושים). לעיר מנאוס עצמה, בגדים קלים וקצרים מתאימים יותר.

נעליים: לטיולים בג’ונגל חשוב להביא נעליים סגורות ורצוי עמידות במים. מגפיים יסופקו בדרך כלל על ידי חברות הטיולים. לעיר, סנדלים או נעליים קלות יתאימו.

אביזרים נוספים:

  • כובע רחב שוליים להגנה מפני השמש והגשם
  • משקפי שמש
  • שקיות פלסטיק אטומות למים עבור מסמכים, טלפון ומצלמה
  • פנס ראש עם סוללות חלופיות (חיוני לטיולי ג’ונגל)
  • מטען סולארי או סוללת גיבוי למכשירים אלקטרוניים
  • טבליות לטיהור מים במקרה חירום
  • חטיפים אנרגטיים לטיולים בג’ונגל

מטייל ישראלי שחזר לאחרונה מהאזור שיתף: “אחד הדברים הכי חשובים שלמדתי בדרך הקשה הוא להביא מספיק דוחה יתושים ולוודא שהוא באמת חזק. היתושים באמזונס הם ברמה אחרת לגמרי ממה שאנחנו רגילים בארץ. דבר שני שהיה קריטי – להביא מספיק סוללות גיבוי, כי בג’ונגל אין שום אפשרות לטעון מכשירים, ודווקא שם אתה רוצה לצלם הכי הרבה. אה, ודבר אחרון – תביאו רוח טובה והרבה סבלנות. הדברים לא תמיד עובדים לפי לוח זמנים מערבי באמזונס, וזה חלק מהקסם.”

כיצד לחוות את המיטב

סובלנות תרבותית: זכרו שאתם מבקרים באזור עם תרבות ומנהגים שונים מאלו שאתם מכירים. הברזילאים בדרך כלל חמים ומסבירי פנים, אבל הם מעריכים כבוד למנהגיהם ולקצב החיים שלהם.

אקולוגיה ושימור: האמזונס הוא אחד האזורים החשובים ביותר מבחינה אקולוגית בעולם, אך גם אחד המאוימים ביותר. בחרו בחברות טיולים אחראיות המקפידות על שימור הסביבה, ואל תשאירו פסולת בג’ונגל.

תיעוד החוויה: נסו למצוא איזון בין תיעוד החוויה (צילום, יומן מסע) לבין להיות נוכחים באמת בחוויה עצמה. לעתים דווקא הרגעים השקטים ללא מצלמה הם המשמעותיים ביותר.

תקציב נכון: בניגוד לחלקים אחרים של דרום אמריקה, טיולים איכותיים באמזונס אינם זולים במיוחד. התכוננו לשלם עבור מדריך טוב וחברה אמינה שתספק ציוד איכותי ותקפיד על בטיחות וחוויה מעשירה.

כפי שסיכם זאת מטייל ותיק: “האמזונס הוא לא סתם עוד יעד בדרום אמריקה, זו חוויה ששינתה את הדרך שבה אני רואה את העולם. עם קצת הכנה, פתיחות ורצון להתחבר באמת למקום – זה יכול להיות אחד הטיולים המשמעותיים ביותר שתעשו בחייכם.

שאלות נפוצות ותשובות על המלצות על מנאוס ברזיל

מתי הזמן הטוב ביותר לבקר במנאוס והאמזונס?

העונה היבשה (יוני עד נובמבר) נחשבת לתקופה האידיאלית לביקור, כאשר החודשים יולי-אוגוסט הם האופטימליים ביותר. בתקופה זו הגשמים מעטים יותר, הלחות נמוכה יחסית, וקל יותר לצפות בבעלי חיים ליד נהרות מתכווצים. עם זאת, העונה הגשומה (דצמבר עד מאי) מציעה הזדמנויות ייחודיות לשוט בין עצים מוצפים.

איזה סוג טיול ג’ונגל כדאי לבחור?

ישנם שלושה סוגים עיקריים: טיולי לודג’ (נוחים יחסית עם לינה בבתי הארחה בג’ונגל), טיולי מחנה (אותנטיים יותר עם לינה בהמוקים בלב הג’ונגל), וטיולי שיט בנהר. למטיילים ראשונים באמזונס, טיול בן 3-4 ימים המשלב לודג’ ומחנה עם מדריך מקצועי הוא אפשרות מומלצת. המדריכים המומלצים ביותר כוללים את אלסו לימה, גילמר מ-Amazon Great Tours, וחברת Green Tours Manaus.

אילו אתרים עיקריים כדאי לראות בעיר מנאוס?

האתרים המרכזיים בעיר כוללים את תיאטרון אמזונס המפואר (Teatro Amazonas), השוק העירוני המרכזי (Mercado Municipal Adolpho Lisboa), המרכז ההיסטורי, ארמון ריו נגרו (Palácio Rio Negro), ושוק הדגים המקומי. מחוץ לעיר, מפגש הנהרות (Encontro das Águas) הוא תופעת טבע מרהיבה שחובה לראות.

אילו מאכלים מקומיים כדאי לנסות במנאוס?

המטבח האמזוני מציע מאכלים ייחודיים כמו פיראררוקו (דג האמזונס הענק), טאקאקא (מרק מסורתי), טמבאקי (דג מקומי פופולרי), מוקצ’יקה (תבשיל דגים עם קרם קוקוס), ופירות אקזוטיים כמו אסאי, קופואסו, ובאקורי. מסעדות מומלצות כוללות את Banzeiro (למטבח אמזוני מודרני) ו-Tambaqui de Banda (לדג טמבאקי אותנטי).

מה לארוז לטיול באמזונס?

פריטים חיוניים כוללים: בגדים קלים ונוחים שמתייבשים מהר, נעליים סגורות עמידות במים, כובע רחב שוליים, קרם הגנה מהשמש, דוחה יתושים חזק (עם DEET), פנס ראש עם סוללות רזרביות, שקית אטומה למים לציוד אלקטרוני, תרופות אישיות, משקפי שמש, ומימייה. לטיולי ג’ונגל, הביאו גם בגדים כהים וארוכים להגנה מיתושים.

האם מנאוס היא עיר בטוחה למטיילים?

מנאוס בסך הכל בטוחה יחסית לתיירים, אך כמו בכל עיר גדולה בברזיל, יש לנקוט באמצעי זהירות סטנדרטיים. הימנעו מהליכה באזורים לא מוכרים בלילה, שמרו על חפצי ערך במקום בטוח, והשתמשו בתחבורה מוסדרת (מוניות/אובר). מרכז העיר והאזורים התיירותיים בדרך כלל מאובטחים היטב.

כמה זמן כדאי להקדיש לביקור במנאוס והאמזונס?

מומלץ להקדיש לפחות 5-7 ימים לאזור: יום-יומיים לעיר מנאוס עצמה, ולפחות 3-4 ימים לטיול עומק בג’ונגל. טיול קצר יותר לג’ונגל לא יאפשר להגיע לאזורים המרוחקים והמעניינים באמת, ולהתחבר באמת לחווית האמזונס.

טבלת השוואה: סוגי טיולים לג’ונגל האמזוני

סוג הטיול יתרונות חסרונות מתאים ל… טווח מחירים
טיול לודג’ נוחות יחסית, מקלחות חמות, מיטות נוחות, אוכל איכותי פחות אותנטי, לרוב באזורים יותר תיירותיים משפחות, מטיילים מבוגרים, מי שמעדיף נוחות $100-200 ליום לאדם
טיול מחנה ג’ונגל חוויה אותנטית יותר, הגעה לאזורים מרוחקים, קשר עמוק יותר עם הטבע לינה בהמוקים, תנאים בסיסיים, חשיפה ליתושים מטיילי תרמילאים, חובבי הרפתקאות, מטיילים צעירים $70-150 ליום לאדם
טיול שיט בנהר נוף מגוון, אפשרות לראות מרחק רב, נוחות של סירה פחות זמן רגלי בג’ונגל, לעתים רועש מטיילים שרוצים לראות מרחקים ואזורים שונים $80-200 ליום לאדם
טיול משולב שילוב של חוויות שונות, איזון בין נוחות להרפתקה עלול להיות יקר יותר מטיילים שרוצים לחוות את מגוון האפשרויות $100-180 ליום לאדם
טיול יום זול יותר, מתאים לאלו עם זמן מוגבל חוויה שטחית, לא מגיע לאזורים אותנטיים מטיילים עם זמן או תקציב מוגבל מאוד $50-80 ליום לאדם

מקורות נוספים למידע:

כתיבת תגובה